Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Denis Barta, slijep, autističan, dakle poseban: “Plačem k’o malo dijete…i tačka!” (VIDEO)

Preuzmite sliku

Čudo od djeteta, hrabar i uporan momak, Denis Barta bio je gost Centralnog dnevnika. O životu ovog dvadestogodišnjaka pričao je Denisov otac, ali i sam Denis. Pričao o svemu što je u životu uradio, a za šta se činilo da nema šanse da ostvari.

”Brzo nakon rođenja Denis je operisao srce, nakon 40 dana je potpuno oslijepio. Sa dvije godine dobio je epilepsiju,  a od četvrte godine ne može se služiti rukama osim za sviranje. To je ono što ga čini posebnim i upornim”, rekao je Denisov otac.

Danas Denis ima autizam, ali sve ono što on čini svojim rukama i glasom, muzika koju stvara dokaz je da je ovo priča koja je ganula region, rijetka prilika da se podsjetimo da smo ljudi. Na pitanje kako je, Denis interesantno odgovara i počinje priču o muzici i takmičenju na Supertalentu.

”Nikad bolje u životu. Na Supertalentu sam na sve pohvale rekao – tako se pjeva i tačka. Volim da sviram pop rock, ali i druge vrste muziku”.

Ovaj sjajni momak zna da odsvira i otpjeva četiri ili pet  hiljada pjesama.

”Sviram klavijature, svirao sam po cijeloj Bosni. I kada sam pjevao hvalili su me. Sjajno sam otpjevao sve pjesme. Pjevam sevdah, sevdah je dobar za mene”, kazao je Denis, pa istakao:

”Znam šta ljudi govore o meni. Znam da me hvale. Napadi zbog bolesti su znali biti česti i jako loši, sada su rjeđi, pa se i ljepše osjećam. Nastupao sam sa Halidom, Enesom, Zoricom Brunclik, Hankom, sa svim najboljim pjevačima”.

Na pitanje da li bi se oženio kazao je kako mu to još nedostaje, ali da ima roditelje i da mu to ne treba. Denisov otac je ovom prilikom govorio o njegovom djetinjstvu.

“Denisa smo kući iz bolnice doveli sa svim aparatima, cjevčicama, svime što mu je bilo potrebno da bi preživio. Sve to je pravilo različite zvukove. Od momenta kad sam ga skinuo s aparata, kada su zvukovi prestali, Denis spava sa mnom i od tada je bolje. Sa sedam mjeseci počeo se igrati s tipkama”.

O Supertalentu i svemu lijepom što je pokrenulo ovo takmičenje, rekao je:

”Vježbao sam, znam da sam otpjevao fenomenalno. Imao sam lijepu energiju. Najavio sam svoj nastup i rekao ja sam Denis Barta, dolazim iz Sarajeva i pjevat ću pjesmu od Olivera Dragojevića”.

Denisov otac je pojasnio da je Denis sposoban da sam napravi pjesmu.

”Dovoljno je da kaže jednu riječ da bi napravio pjesmu. On napravi melodiju, a ja na njegove riječi napravim pjesmu koja postane samo njegova. Ratni-vojni invalidi su njegovu pjesmu -Digni se na noge, digni svoj glas-, uzeli za himnu”.

Denis je pričao o tome kako je rođen u Italiji, o tome kako zna neke riječi njemačkog I engleskog jezika.

”Rijetko kada priča kao večeras. Ovo je prvi put da je ovako otvoren”, kazao je Denisov otac.

Njegovo učešće na takmičenju u Hrvatskoj uzrokovalo je mnoštvo pozitivnih reakcija. Međutim javio se i doktor iz Splita koji smatra da ovo nije talenat, na šta je Dalibor Talajić, otac djeteta s autizmom iz Hrvatske, poručio kako je ovo veličanstvena, a ne tužna priča u kojoj dolazi do ganutosti kod svih koji ga čuju. Denisov otac je poručio:

”Nije isključeno da će pobijediti u Supertalentu. Denis ako pobijedi, novac želi  dati u humanitarne svrhe. Prodavali smo sve što smo imali kako bi se on liječio. Pobijedili smo medicinu. Reakcija doktora je bila ovakva jer sam ja neko ko je ublažio Denisov autizam”.

Za kraj, Denis je rekao kako i sam plače kada pjeva sevdalinke. Kao malo dijete. Denis, dijete rođeno u Italiji sa samo pola kilograma, a danas čovjek čijem talentu i hrabrosti se dive mnogi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,