Subota, 27. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Demobilisani borci koji su branili zemlju danas su na rubu egzistencije (VIDEO)

Preuzmite sliku

Tuzlanski kanton bi mogao biti prvi koji će, izmjenom svojih zakona, preuzeti brigu o demobilisanim borcima mlađim od 57 godina koji su, po federalnom zakonodavstvu, u neravnopravnom položaju u odnosu na starije saborce.

Elvir Mehurić je, kaže, ranjen tokom odbrane zemlje i danas živi od invalidnine u iznosu od 145 KM. Nema dovoljno godina starosti da bi ostvario pravo na novčanu pomoć iz Federalnog budžeta. Sa štakom u ruci radi za dnevnicu.

– Sina imam, snahu, imam unuku. Ni oni ne rade. sin ovako izađe ako ga neko zovne. Na birou – kazao je za BHRT Elvir Mehurić.

To pravo nema ni njegov 54-godišnji saborac Nijaz Ibralić, kojem je dijagnosticirana Parkinsonova bolest i živi sa djecom od suprugine plate. Na borbenim linijama proveli su čitav rat, a danas bolesni, na rubu egzistencije, razočarani u sistem.

– Tri i po godine kako sam bolestan. Znači u te tri i po godine da ne mogu pomoći ništa. Ne mogu ja rukama svojim, jedva se krećem – kazao je Ibralić.

– Nakaradni Zakon, nažalost za ovu našu državu za koju smo se mi borili. Šta sa ovim ljudima do 50 godina da se uradi na našem kantonu ovdje? – dodaje demobilisani borac Fadil Fazlić.

S obzirom na to da je novim Zakonom propisano i da će demobilisani borci mlađi od 57 godina ostvarivati svoja prava kroz izmjene kantonalnog zakona u skladu s finansijskim mogućnostima, zastupnik SDA Bego Gutić uputio je inicijativu Skupštini.

– Mi već radimo na tome kao Ministarstvo, samo u suženim okolnostima, ali Vlada nam je dala jedan vjetar u leđa svojim aktivnostima, tako da očekujemo jedan značajan zamajac u narednom periodu – rekao je Mustafa Šahović, pomoćnik ministra za boračka pitanja TK.

Hitnijim mjerama, Tuzlanski kanton bi mogao biti prvi koji će preuzeti brigu o demobilisanim borcima mlađim od 57 godina, koji žive na rubu egzistencije. (BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje