Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Delegacija Vlade TK prisustvovala obilježavanju godišnjice najveće rudarske nesreće u BiH

Preuzmite sliku

Ministrica za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona Ivana Mijatović, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić te ministar finansija Suad Mustajbašić prisustvovali su, u ime Vlade Tuzlanskog kantona, obilježavanju 32. godišnjice pogibije rudara u rudniku Mramor u jami “Dobrnja-Jug”.

Prosječna starost 180 stradalih rudara bila je 27 godina. Bila je to najmlađa četa rudara u rudniku i najveća tragedija koja se dogodila u rudnicima Bosne i Hercegovine.

  • „Vlada Tuzlanskog kantona je danas ovdje da oda počast poginulim komoratima i zaista je ovo težak trenutak i podsjetnik koliko je opasan poziv rudara“, kazao je ovom prilikom mnistar Mustajbašić te istaknuo da „nakon ovakvih situacija možemo samo da suosjećamo sa porodicama i da damo jednu univerzalnu poruku kojom pozivamo i nas ali i sve ostale nivoe vlasti da sve uradimo kako bi poziv rudara učinili što boljim u odnosu na ovu trenutnu situaciju.“

    U znak sjećanja na 180 rudara treće smjene koji su 1990. godine stradali u jami „Dobrnja-jug“, na spomen obilježju u Rudniku “Mramor” polaganjem cvijeća počast rudarima odali su članovi porodica preminulih, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti  TK, Vlade FBiH, predstavnici Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, Rudnika “Kreka” Tuzla, predstavnici gradova i općina TK te brojnih udruženja građana. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , ,