Srijeda, 1. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Delegacija Vlade TK posjetila RMU Banovići: Stala proizvodnja od 1500 tona uglja dnevno nakon požara

Preuzmite sliku

Povodom izbijanja požara u Rudniku mrkog uglja Banovići, delegacija Vlade Tuzlanskog kantona danas je posjetila lokalitet jame Omazići.

Iako su rudnici u nadležnosti Vlade Federacije BiH, kantonalni premijer Kadrija Hodžić i ministri u Kantonalnoj vladi napominju da su spremni pružiti podršku rudarima. Vjeruju da će, po okončanju istražnih radnji, u što kraćem roku biti omogućeno pokretanje proizvodnje u ovoj jami.

 • „Cilj naše današnje posjete jeste da iskažemo našu zabrinutost za stanje i moguće posljedice nezgode u rudniku. Spremni smo pružiti pomoć rudarima i građanima Banovića, iako rudnik nije u direktnoj nadležnosti kantonalnih vlasti“, kazao je premijer Hodžić i dodao da se današnjom posjetom izražava i „podrška istražnim organima da objektivno, onako kako to oni inače rade, proces dovedu do kraja“.

  Imajući u vidu da rudnička nezgoda može dovesti i do političkih tenzija u Banovićima, premijer Hodžić ističe da tome nema mjesta i da sve tenzije treba spustiti i svu energiju usmjeriti na sanaciju posljedica i što hitniju ponovnu uspostavu proizvodnog procesa u Rudniku.

  Tokom susreta sa delegacijom Vlade kantona okupljeni rudari su iskazali važnost institucionalne podrške kantonalnih vlasti, istovremeno iskazujući razočarenje odnosom nadležnih federalnih institucija.

  Rukovodilac sektora mašinskog održavanja RMU Banovići Mehmed Hasanović danas je istaknuo da, „ljudi danonoćno rizikuju svoje živote kako bi riješili problem, pokušavaju prići što je moguće bliže mjestu požara, kako bismo sve počeli polako vraćati u funkcionalno stanje. Nadam se da ćemo vrlo brzo sanirati štetu i vratiti se na posao“.

  Predsjednik Sindikata rudara FBiH Zijad Lačić kaže da je očekivana brža reakcija nadležnih, pružanje tačnih informacija, zajedničko djelovanje.

  „Ovo je nama svima interes. Nije samo problem 650 ljudi, problem je kompletnog rudnika 2800 ljudi, problem je za kompletnu općinu, državu i elektroenergetski sistem“, ističe Lačić.

  Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdan Karadžin je podcrtao da požari predstavljaju jedan od najvećih problema u podzemnoj eksploataciji uglja. Ističe da nezgode u rudnicima izazivaju ozbiljne posljedice.

  „Još se nije ustanovio razlog požara, sumnja se da je došlo do zapaljenja na transportnoj traci.

  Zbog količine ugljenmonoksida koji je prisutan uslijed požara teško je doći do tog mjesta i ustanoviti razlog. Treba uraditi izolaciju požarnog prostora, da se on ne bi dalje širio, jer se nalazi nekih 800 metara od širokog čela, da ne bi ugrozio opremu. Srećom pa su rudari na vrijeme informisani da ne silaze u jamu zbog visoke koncentracije ugljenmonoksida“, kazao je Karadžin.

  Proizvodnja u jami je stala. U pitanju je 650 rudara, proizvodnja od 1500 tona uglja dnevno, što je udarac i za elektroenergetski sistem.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje