Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Delegacija SDA posjetila mezar i odala počast Sulejmanu Tihiću

Preuzmite sliku

Delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) predvođena potpredsjednikom Adilom Osmanovićem posjetila je danas mezar u Bosanskom Šamcu i odala počast rahmetli predsjedniku Sulejmanu Tihiću.

Ovom prilikom, Osmanović je istakao kako je Sulejman Tihić nastavio kontinuitet politike SDA koju je trasirao njen prvi predsjednik i osnivač Alija Izetbegović.

-Tihić je u politici bio legalista. Iako je poznavao sve manjkavosti Dejtonskog mirovnog sporazuma, nikad ga nije opovrgavao, ali je kroz institucije radio na njegovoj nadogradnji. Izuzetno je značajna Tihićeva apelacija o statusu državne imovine. Kada kažem kontinuitet politike, to isto je radio i Alija Izetbegović kroz apelacije kao što je apelacija o konstitutivnosti naroda – rekao je Osmanović.

Kako je istakao, taj kontinuitet nastavio je i aktuelni predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

-Apelacija Ustavnom sudu kojom je 9. januar proglašen neustavnim, zatim apelacija o Zakonu o državljanstvu kojim je spašeno nekoliko stotina hiljada ljudi da ostane bez državljanstva, nastavak je politike SDA. U Tihićevo vrijeme provedene su značajne reforme kojima su formirane brojne državne institucije – naglasio je Osmanović.

Sulejman Tihić je na Kongresu Stranke demokratske akcije (SDA) održanom 2001. godine izabran za njenog predsjednika.

Tokom političke karijere obavljao je više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a 2002. godine bio je izabran za člana Predsjedništva BiH.

Nakon duge i teške bolesti preminuo je u Sarajevu 25. septembra 2014. godine, a ukopan je u Bosanskom Šamcu, saopćeno je iz SDA.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: