Srijeda, 8. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Delegacija Ministarstva odbrane BiH na vojnotehničkom forumu u Rusiji

Preuzmite sliku

Delegacija Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine (MOBiH) sa zamjenikom ministra odbrane BiH za upravlјanje resursima Mirkom Okolićem i savjetnikom ministra odbrane BiH Murisom Palom, na poziv Ministarstva odbrane Ruske Federacije (RF), sudjeluje na Međunarodnom vojnotehničkom forumu „Armija 2020“ koji se održava kod Moskve od 23. do 25. augusta.

Prvog radnog dana, delegacija je posjetila kongresno-izložbeni centar „Patriot Ekspo”, gdje je prisustvovala plenarnoj sjednici pod rukovodstvom zamjenika predsjednika Vlade Ruske Federacije Jurija Borisova.

Izlaganja o pravcima razvoja ruskog vojno-industrijskog kompleksa i suradnje s drugim zemlјama po pitanju izvoza naoružanja i opreme imali su ruski ministar industrije i trgovine te direktori firmi „Rosoboroneksport“ i „Rosteh“.

 • Nakon toga održana je ceremonija otvaranja Foruma „Armija 2020“, kao i međunarodnih vojnih igara „Armija 2020“, koje su otvorili predsjednik Vlade RF Mihail Mišustin i ministar odbrane RF general Sergej Šojgu.

  Gosti su potom imali priliku obići dio izložbe suvremenog naoružanja i opreme u kongresno-izložbenom centru „Patriot“.

  Na kraju dnevnog programa, na obližnjem poligonu Alabino delegacija MOBiH-a je prisustvovala prvoj fazi takmičenja tenkovskih bojni u okviru Međunarodnih vojnih igara, u kojima učestvuju ekipe iz Kine, Bjelorusije, Azerbejdžana i Srbije.

  Na samom forumu sudjeluju delegacije iz 92 države, od toga 18 vojnih delegacija na visokom državnom nivou, kao i predstavnici različitih kompanija.

  Na izložbi učestvuje više od 1.500 kompanija iz Ruske Federacije, kao desetak drugih država, s više od 28.000 eksponata naoružanja, vojne opreme i roba dvojne namjene.

  Na marginama Foruma, zamjenik ministra odbrane BiH Okolić imao je priliku razgovarati i sa zamjenikom ministra odbrane RF Aleksandrom Fominom te šefovima delegacija drugih država.

  Drugog dana Foruma planiran je dalji obilazak izložbenih postavki vojne opreme, kao i razgovori s predstavnicima firmi koje su izrazile interes za uspostavlјanje saradnje s MOBiH, posebno na području proizvodnje, prodaje i servisa helikoptera.

  Prije povratka, delegacija MOBiH će posjetiti Ambasadu Bosne o Hercegovine u Ruskoj Federaciji i razgovarati s amsadorom BiH u Moskvi Željkom Samardžijom.

  U delegaciji MOBiH svo vrijeme posjete nalazi se i vojni izaslanik BiH u Ruskoj Federaciji brigadir Rade Simić, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH. (Fena)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje