Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Delegacija iz Katara posjetila Prihvatni centar “Duje” u Klokotnici (FOTO)

Preuzmite sliku

Predstavnici humanitarne organizacije Qatar Charity posjetili su Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS, a najveći dio vremena su proveli u obilasku Prihvatnog centra “Duje” u Klokotnici.

Tom prilikom tridesetočlana delegacija iz Katara predvođena Šeik Abdul Aziz Bin Abdul Rahman Bin Hasan Bin Ali Al-Thanijem provela je nekoliko sati u druženju i razgovoru sa korisnicima centra “Duje”. Tokom posjete darovali su najmlađe korisnike paketićima.

Obzirom da je MFS-EMMAUS već ostvario saradnju sa uredom Qatar Charity-a u BiH, i da je ova humanitarna organizacija u nekoliko navrata pomagala korisnike naših usluga, naročito onih smještenih u Prihvatnom centru , današnja posjeta je imala za cilj jačanje postojeće saradnje. Razgovaralo se o budućim planovima MFS-EMMAUS-a u procesu podizanja nivoa usluga koje se pružaju korisnicima u Prihvatnom centru , te mogućnostima podrške konkretnim projektima koji bi ovaj centar, a u kojem je smješteno 404 korisnika različitih socio-zdravstvenih patologija, pružio svima njima još bolje uvjete za život i uspješan oporavak“, izjavio je Elmedin Škrebo, rukovodilac Sektora za razvoj i saradnju MFS-EMMAUS.

Prihvatni centar “Duje” je najveći projekat Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS, koji je oformljen u decembru 1999. godine. Tadašnja njegova namjena bila je smještaj i asistencija izbjeglim i raseljenim licima.

Od novembra 2004. godine centar “Duje” djeluje kao Centar za zbrinjavanje i rehabilitaciju svih kategorija stanovništva koje se nalazi u stanju socijalne potrebe. Trenutno, Prihvatni centar “Duje” ima kapacitet od 500 mjesta, i sastoji se od jedanaest paviljona, od kojih se za smještaj korisnika koristi sedam. Smještajni paviljoni su izgrađeni u skladu sa standardima za smještaj lica koja se nalaze u stanju socijalne potrebe i prilagođeni su potrebama korisnika.

MFS-EMMAUS je domaća, nevladina humanitarna organizacija osnovana 1999. godine sa ciljem pružanja pomoći svim ugroženim kategorijama stanovništva kojima je ta pomoć potrebna, a svoje urede ima u Doboj Istoku, Sarajevu i Srebrenici. Jedna je od najvećih humanitarnih i nevladinih organizacija ne samo u BiH nego i šire sa 220 zaposlenih i 50 aktivnih volontera. Za MFS – EMMAUS kažu da je posljednje mjesto nade i utočišta. Neki od projekata koje provodi MFS-EMMAUS su prihvatni centar “Duje” u Doboj Istoku od 2004. godine gdje je smješteno 404 korisnika različitih socio-zdravstvenih patologija, zatim mjesečno finansiranje 1040 djece bez jednog ili oba roditelja – jetima na području cijele BiH, stipendiranje 547 djece u Burkini Faso, internatski smještaj za djecu Srebrenice u Potočarima, dnevni centri za djecu i mlade u Srebrenici – Potočari i Zvorniku. MFS – EMMAUS se među ostalima brine i o narodnoj kuhinji u Doboju gdje se dnevno priprema 300 obroka, vodi projekte za održiv povratak, pomaže žrtvama trgovine ljudima i ilegalne migracije, te učestvuje u projektu sprečavanja zloupotrebe djece posredstvom informacijskih i komunikacijskih tehnologija, itd.

MFS – EMMAUS je članica nekoliko većih svjetskih nevladinih organizacija. Također, velik broj domaćih društveno odgovornih kompanija i pojedinaca podržava svojim sredstvima rad Udruženja. MFS – EMMAUS je realizovao i niz projekata u saradnji sa organizaciom Emmaus Internacional iz Francuske, INHOPE iz Holandije, IHH iz Turske, RAF Fondacijom iz Qatra, Proplan iz Holandije, NEDWE-WAMY iz Saudijske Arabije, Dubai Charity iz U.A.E.-a, BHB iz Austrije, Save the Children, ambasadama Velike Britanije, Holandije, Sjedinjenih Američkih Država, , Ministarstvom Sigurnosti BiH, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom za rad socijalnu politiku i povratak TK, kao i mnogim drugim.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje