Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Delegacija EU: TK mora primjeniti strategiju kako bi efikasno učestvovao u procesu evropskih integracija

Preuzmite sliku

Na sastanku Delegacija Evropske unije u BiH s predstavnicima izvršne i zakonodovane vlasti Tuzlanskog kantona najviše je bilo govora o trenutnim kadrovskim kapacitetima, koji se bavi isključivo pitanjem EU integracija.

Predstavnici Tuzlanskog kantona prezentirali su rezultate dosadašnjeg rada, te su naglasili da je Tuzlanski kanton prvi u BiH odgovorio na pitanja Evropske komisije, te da već ima oformljen tim koji vodi procese i aktivnosti na putu ka EU integracijama.

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović istaknuo je da od predstavnika EU očekuju prijedloge i sugestije vezano za put ka EU.

“Da li mi trebamo popravljati stanje, da li nam je ono što imamo dovoljno za naše aktivnosti koje predstoje – naglasio je.

Iz Delegacije EU naglasili su da su već imali sastanke s predstavnicima šest kantona u Federaciji BiH, te da je situacija u svim kantonima slična ili ista. Kao najveći problem okarakterisali su nedostatak stručnog znanja i osoblja u oblasti propisa i pravne stečevine EU.

  • “Prevashodni cilj naše misije nisu izbori niti trenutna situacija u TK. Nisu ni odgovori na pitanja Evropske komisije ali možemo razgovarati o njima. Glavni cilj naše posjete je namjera da gledamo u budućnost i strateške ciljeve tačnije strategiju koju mora primjeniti Tuzlanski kanton kao i drugi kantoni u nastojanjima da efikasno učestvuju u procesu evropskih integracija”, izjavio je Jan Snaidauf, šef sekcije za politička i ekonomska pitanja u Delegaciji EU u BiH.

    Delegacija EU sastala se i sa kantonalnom administracijom koja se bavi EU integracijama, gdje se razgovaralo o ulozi i izazovima koji čekaju kantone, te su prezentovali zakonodavstvo EU i pravno usklađivanje sa istim. Sastanak je održan i sa poslanicima Skupštine TK. (Fena)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , ,