Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Delegacija EU i EUSR u BiH zabrinuti zbog situacije u Banjoj Luci

Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini su duboko zabrinuti povodom situacije u Banja Luci.

– Zatražili smo od Ministarstva za unutrašnje poslove hitno objašnjenje trenutnih hapšenja različitih osoba povezanih s pokretom “Pravda za Davida”, uključujući i Davora Dragičevića kao i opozicione političare. Budno pratimo razvoj situacije u Banjoj Luci i apeliramo na sve da ostanu mirni i suzdrže se od nasilja – saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Ambasador Wigemark i amabasadori zemalja članica Evropske unije u Bosni i Hercegovini nedavno su se sreli a Davorom Dragičevićem i Murizom Memićem.

– Pozdravljamo njihove neumorne napore da mirnim putem traže pravdu povodom smrti svojih sinova. Zapanjujuće je da su dva oca u potrazi za pravdom zbog svojih mrtvih sinova uspjeli izazvati više negodovanja zbog nedostatka vladavine prava i nekažnjavanja u BiH nego bilo koja politička stranka.

Današnji razvoj događaja u Banja Luci šalje negativnu i alarmirajuću poruku o stanju vladavine prava u BiH. Idalje ćemo budno nastaviti pratiti razvoj događaja i pozivamo sve na smirenost i suzdržavanje od nasilja – navodi se u saopćenju iz Delegacije EU.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,