Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Delagacija Vlade Tuzlanskog kantona posjetila Kalesiju

Preuzmite sliku

Delagacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Kadrijom Hodžićem danas je boravila u Kalesiji gdje su se sastali sa načelnikom općine Seadom Džafićem koji ih je informirao o aktivnostima u lokalnoj zajednici i projektima koje planiraju uz pomoć Vlade TK realizirati u narednom periodu.

Prvenstveno riječ je o projektima regulacije korita rijeke Gribaje, Spreče, projekata iz oblasti poljoprivrede, te toplifikacije javnih objekata kao i projekat završetka Gradske dvorane čija izgradnja je počela 2008. i do danas nije završena.

– Od dosadašnjih Vlada smo bili zapostavljeni kada je u pitanju raspodjela sredstava sa kantonalnog nivoa te se nadam da će premijer koji razumije ekonomske tokove znati prepoznati i naše projekte te ih podržati za dobrobit građana Kalesije. Mi želimo da zajedno radimo kako bi otvorili nova radna mjesta i time zadržali mlade da ostanu u BiH – istakao je Džafić.

Hodžić je kazao da će Vlada na čijem je čelu voditi računa o ravnomjernom razvoju svih lokalnih zajednica, a određena sredstva u ovoj godini bit će raspoređena i Općini Kalesija, posebno kada je u pitanju oblast poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

– Svjesni smo neravnomjerne raspodjele sredstava iz ranijeg perioda i preuzeli smo na sebe obavezu da fokus rada ove Vlade TK bude utvrđivanje mjerljivih kriterija i spram tih kriterija ravnomjerna raspodjela sredstava i finansiranje razvojnih projekata u lokalnim zajednicama. U tom smislu u narednom periodu planiramo izradu programa raspodjele namjenskih sredstava vodnih naknada i zaštite okoliša, gdje ćemo voditi računa o ravnomjernom razvoju svih lokalnih zajednica – rekao je Hodžić, pozivajući općinske strukture u Kalesiji da razvojne projekte kandidiraju prema kantonalnim fondovima.

Nakon sastanka, delegacije Vlade i Općine posjetile su fabriku namještaja “Izazov” Kalesija, te farmu Spreča u Vukovijama Donjim, saopćeno je iz Općine Kalesija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,