Četvrtak, 4. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Definisani ciljevi i aktivnosti za saobraćajni transportni sektor u FBiH

Preuzmite sliku

Federalna vlada je utvrdila Prijedlog strategije saobraćaja u Federaciji BiH za period 2016.-2030.godina, koji će uputiti Parlamentu FBiH na konačno usvajanje.

Osnovni dio Strategije transporta je sadržan u ciljevima i aktivnostima, čije kombinovanje formira stratešku viziju entitetskog saobraćajnog sistema FBiH do 2030. godine.

Posebni ciljevi su u skladu sa Okvirnom saobraćajnom transportnom politikom BiH 2015.-2030. godina, koja definiše okvirne ciljeve za saobraćajni transportni sektor, te predviđa definisanje saobraćajnih strategija transporta na nivou BiH, njenih entiteta i Brčko Distrikta BiH, u skladu s nadležnostima.

Takvi ciljevi su posebno relevantni za aktivnosti koje imaju međunarodni i međuentitetski značaj, za koje Ustav BiH zadržava nadležnost na državnom nivou. Posebni ciljevi su dati za različite vrste saobraćaja u FBiH (drumski, željeznički, vodni i vazdušni), te se zasnivaju na prioritetima saobraćajne politike FBiH, navode iz Vlade.

Strategijom su obuhvaćene kratkoročne (2016.-7020.), srednjoročne (2021.-2025.) i dugoročne (2026.-2030.) aktivnosti koje treba provesti kako bi bili postignuti posebni ciljevi za svaki vid saobraćaja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,