Nedjelja, 21. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Davor Dragičević podnosi prijavu zbog ubistva sina, slijedi i pravni presedan

Davor Dragičević otac tragično stradalog Banjalučanina Davida Dragičevića (21), u četvrtak 17. maja, Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka će predati prijavu za krivično djelo teško ubistvo protiv nepoznatog počinioca, ili više njih.

Saopšteno je ovo danas u Facebook grupi “Pravda za Davida”, uz napomenu da će prijavu zajedno sa njim podnijeti i Borislav Radovanović, bloger, a koji prije nekoliko dana bio na „udaru“ ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, koji je na posebnoj sjednici NSRS naveo da se radi o „suspendovanom policajcu“.

– Prijava će biti podnesena protiv nepoznatog i još uvijek slobodnog počinioca, ili vjerovatnije više njih, koji su i danas u poziciji da čine nove zločine zbog kojih građani masovno strepe – saopšteno je u grupi „Pravda za Davida“.

Takođe, u danima koji slijede najavljen je i svojevrsan pravni presedan koji će, kako vjeruju, napraviti bar 10. 000 savjesnih građana.

-Zajednica „Pravda za Davida“ istog dana u 18 sati pokreće pravni presedan nezabilježen u ljudskoj civilizaciji. U pravnoj teoriji i praksi nije zabilježeno da je veći broj savjesnih građana i bez ličnog interesa prijavilo isto krivično djelo, a mi procjenjujemo da će ovde uslijediti bar 10.000 prijava – istaknuto je.

Dalje se objašnjava da su roditelji „ubijenog Davida samo tražili da nadležne institucije utvrde istinu i slučaj zakonito procesuiraju, a građani su ih u tome masovno podržali“.

– Međutim, danas je već nedvosmisleno jasno da odgovorna lica tužilaštva i policije samo bezobzirno krše zakone i pravila struke, te da su jedino posvećeni neprocesuiranju zločina i zločinaca – piše u obraćanju javnosti.

U istom saopštenju se dalje navodi da glavni okružni javni tužilac Želimir Lepir „zna kakve su sve nezakonitosti od samog početka istrage činili Dragan Lukač, Darko Ilić i Darko Ćulum, pa sve do neoprostive satanizacije nevine žrtve i njegove porodice pred narodnim poslanicima i javnošću“.

– Na masovno izraženu želju naših članova i simpatizera da Okružnom tužilaštvu Banjaluka lično prijavljuju ubistvo našeg Davida sačinili smo unificirani obrazac prijave. Svako ko to želi moći će svojim imenom ili pseudonimom tužilaštvu podnijeti validnu prijavu krivičnog djela ubistva nad Davidom Dragičevićem – navedeno je.

Podvučeno je i da je to tek prvi od više pravnih presedana koje pripremaju, a zbog kojih će, kako su objasnili, predmet „ubistva Davida Dragićevića biti izučavan na pravnim i kriminalističkim fakultetima širom svijeta“.

– Nadležnim institucijama dato je i više nego dovoljno vremena da ovaj monstruozni zločin zakonski istražuju, a danas nesporno vidimo njihove “rezultate rada”. Naše strpljenje je iscrpljeno i samo zato postajemo aktivni subjekti istrage dok svi počinioci i njihovi saučensnici, uključujući i ove iz institucija, ne budu adekvatno procesuirani i najstrože kažnjeni – zaključeno je u saopštenju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje