Ponedjeljak, 27. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dani “Hasana Kaimije“: Nagrade Hilmi Neimarliji i Šefki Sulejmanoviću

Preuzmite sliku

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović večeras je na svečanosti u Zvorniku uručio nagradu “Hasan Kaimija“ za najbolje znanstveno djelo Šefki Sulejmanoviću za knjigu “Zvornik u osmansko doba“, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dobitnik Povelje “Hasan Kaimija“ za životno djelo je prof. dr. Hilmo Neimarlija, a on iz opravdanih razloga nije mogao prisustvovati svečanosti koja je održana u okviru “Dana “Hasana Kaimije“, manifestacije koju organizuju Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Zvornik, navodi Mina.

“Ova manifestacija je naša najpoznatija podrinjska manifestacija, a jedna je od poznatijih u Bosni i Hercegovini, i ponosni smo na tradiciju koju baštini“, izjavio je muftija Fazlović.

On je naglasio da povijesni izvori, zapisi u književnim i drugim djelima svjedoče da je muslimane Bošnjake u Zvorniku i cijelom Podrinju uvijek krasila snažna duhovnost, da su brižno čuvali i razvijali svoju kulturnu baštinu, a da na to ukazuje i manifestacija koju organiziraju već devetnaesti put.

“Zvornik, kako po svojoj prošlosti, tako i sadašnjosti zaslužuje da se okupljamo povodom kakav je današnji, povodom koji je vezan za velikana poput Hasana Kaimije, književnika, pjesnika, sufije i moralnog uzora. Ugled jedne sredine se zapravo vezuje za ljude koji se tu rađaju, razvijaju, za njihovo djelo. Hasan Kaimijino djelo je veliko i povijesno“, kazao je muftija Fazlović.

Šefko Sulejmanović, dobitnik Nagrade za najbolje znanastveno djelo, istakao je da je to za njega najdraže priznanje koje je dobio.

“Naravno, svako priznanje ima svoju vrijednost, a ovo je posebno. Napisao sam knjigu o Zvorniku, ne zato da dobijem nagradu, nego zato što je ovo moj grad. Vjerovatno sam u ovu knjigu unio najviše ljubavi, može se reći da sam svoje srce ostavio u Zvorniku“, izjavio je dr. Sulejmanović.

Predsjednik MIZ Zvornik i potpredsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije Mustafa-ef. Muharemović ovogodišnju manifestaciju ocijenio je uspješnom.

“Ove godine smo imali dosta sadržaja koji su se odvijali na više lokacija. Ambijent je bio jako lijep, a publika zadovoljna. Manifestacija je važna za Zvornik, okolinu, za Bošnjake Podrinja“, kazao je Muharemović.

Ovom prilikom otvorena je izložba slika Hasana Purdića, a Dramski studio Behram-begove medrese izveo je pozorišni komad Hasanaginica.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje