Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dani Ajvatovice: Hiljade građana aplauzima ispratilo konjanike iz Donjeg Vakufa (FOTO)

Preuzmite sliku

Više hiljada građana u Donjem Vakufu pozdravilo je defile konjanika, koji je jutros krenuo iz Karaule, a danas popodne prošao kroz Donji Vakuf u BiH, te nastavio put ka Pruscu, gdje će sutra biti održana centrala svečanost vjersko-kulturne manifestacije 505. Dani Ajvatovice.

Više stotina konjanika, odjevenih u tradicionalnu nošnju, prodefilovalo je kroz Donji Vakuf, odakle su, ispraćeni aplauzima više hiljada građana, krenuli ka Pruscu.

Prolasku konjanika kroz Donji Vakuf prethodio je defile i koncert tradicionalnog turskog vojnog orkestra mehter i defile derviške grupe. Kroz Donji Vakuf prodefilovali su i turski izviđači.

Učesnike defilea u Donjem Vakufu dočekali su, između ostalih, muftija travnički Ahmed Adilović, načelnik Donjeg Vakufa Huso Sušić, glavni imam MIZ Donji Vakuf Esad ef. Slipac, načelnik turske općine Sehzadeliler Omer Faruk Celik, inače bratske općine grada Donji Vakuf.

Posebno oduševljenje građana Donjeg Vakufa, ali i onih koji su zbog defilea konjanika pristigli iz okolnih gradova, izazvali su mališani kao i nekoliko djevojaka koji su na konjima prodefilovali glavnom gradskom ulicom.

Dolaskom defilea konjanika u Donji Vakuf, muftija travnički Ahmed Adilović, kako to tradicionalno biva ,predao je bajrak najstarijem bajraktaru, nakon čega su se konjanici prešli preko mosta Alije Izetbegovića te se uputili ka Pruscu.

U nedjelju ujutro konjanici će tradicionalno krenuti ispred Handanagine džamije u Pruscu prema Ajvaz-dedinoj stijeni. Nakon toga bit će prozvani i bajraktari. Nakon prolaska kroz stijenu i učenja dove, na platou Ajvatovice bit će održan svečani program manifestacije.

Podsjećamo, Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u BiH. Duboko je ukorijenjena u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca. Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter.

Ne zna se pouzdano kada je prvi pohod Ajvatovici održan, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz-dedi, islamskom učenjaku i dervišu koji je u 15. vijeku u Bosnu došao s prostora današnje Turske. Nakon 1947. godine održavanje Ajvatovice bilo je zabranjeno, a tradicija je obnovljena 1990. godine. Jubilarna, 500. manifestacija održana je u junu 2010. godine.

Ajvaz Dedo, derviš i islamski učenjak koji se u 15. stoljeću nastanio na prostoru današnjeg Prusca, nakon dugotrajne suše u ovom mjestu, 40 dana i 40 noći učio je dovu moleći za vodu na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima o Ajvaz Dedi, četrdesetu noć od dolaska na dovište, stijena se razdvojila, a iz nje je potekla voda, koju i danas posjetioci Ajvaz-dedine stijene imaju priliku okusiti. Ajvaz-dedino dovište danas je mjesto susreta desetina hiljada muslimana iz BiH, regiona, Evrope i Azije. (Anadolu Agency)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje