Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Danas Ugovor o slobodnoj trgovini između BiH i Turske

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, te predstavnik člana Predsjedništva Željka Komšića borave danas u zvaničnoj posjeti Turskoj, na poziv predsjednika te zemlje Recepa Tayyipa Erdogana.

U fokusu razgovora tokom posjete biće revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, koji će, kako je novinarima u Sarajevu potvrdio Džaferović, biti i potpisan.

Džaferović je izrazio i očekivanje da će biti potpisan Protokol o izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo, na čemu u Predsjedništvu BiH i sa Republikom Turskom, kako je rekao, intenzivno rade.

Kako su za Anadoliju potvrdili diplomatski izvori, protokol koji se odnosi na izgradnju autoputa između Srbije i Bosne i Hercegovine, trebao bi doprinijeti dinamizaciji procesa u BiH kada je u pitanju izgradnja dijela puta kroz ovu zemlju.

BiH iznašla konsenzus o trasi autoputa Sarajevo – Beograd

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Šefik Džaferović upoznali su 17. aprila u Sarajevu potpredsjednika Republike Turske Fuata Oktaya da je BiH iznašla konsenzus o sveobuhvatnoj trasi autoputa Sarajevo – Beograd i tom prilikom se zahvalili na spremnosti Republike Turske da pomogne da se ova dva grada što prije povežu izgradnjom prometnice, kroz finansiranje turske strane i zainteresiranost turskih građevinskih kompanija da se uključe i brzo obave izgradnju.

Dodik i Džaferović su zahvalili potpredsjedniku Oktayu, koji je boravio u jednodnevnoj posjeti BiH, za odluku Vlade Republike Turske da odobri bescarinski uvoz 15.000 tona mesa i mesnih prerađevina iz BiH, što se tretira kao pomoć BiH nakon poplava iz 2014. godine.

Obim trgovinske razmjene da premaši milijardu dolara

U tom kontekstu, potpredsjednik Turske Fuat Oktay je potcrtao da Turska i dalje stoji pri kvoti za uvoz bh. mesa, te da što prije želi vidjeti ratifikaciju revidiranog Ugovora o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, zahvaljujući kojem bi trgovinska razmjena između dviju prijateljskih zemalja ubrzo mogla dostići obim veći i od milijardu američkih dolara. (BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje