Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Danas u Sarajevu obaranje Guinnessovog rekorda u najmnogoljudnijem sviranju klavira

Preuzmite sliku

Udruženje za promociju pijanizma i klavirske muzike Tattile najavljuje održavanje zvaničnog pokušaja obaranja Guinnessovog rekorda u najmnogoljudnijem sviranju klavira. Projekt implementira ovo udruženje s agencijom Fena iz Sarajeva.

Obaranje Guinnessovog rekorda u najmnogoljudnijem sviranju klavira planirano je danas 12. decembra u 12 sati, u Gradskoj vijećnici u Sarajevu, a učestvovat će dvadeset učenika osnovnih i srednjih muzičkih škola iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Dvadeset učesnika izvest će kompoziciju “Galop Marche”, francuskog muzikologa i kompozitora Alberta Lavignaca. Ista kompozicija prethodno je korištena za obaranje ovog rekorda, ali za manji broj ljudi, piše Oslobodjenje.

Za ovu priliku za 40 ruku, kompoziciju je prilagodio mladi bh. kompozitor Đorđe Jovančić. U obaranju rekorda učestvuju učenici iz OMBŠ Novo Sarajevo, Basics škole, OMŠ “Mladen Pozajić“ i Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža. Obaranju rekorda prethodit će prigodan koncert mladih perspektivnih pijanista iz Sarajeva, a predviđeno trajanje programa je oko 45 minuta.

– U nastojanju da promovišemo pedagoški i umjetnički rad, profesiju, mlade pijaniste te sve navedeno približimo što širem auditorijumu, odlučili smo oboriti postojeći rekord koji trenutno drže učenici i studenti profesorice Angele Montemurro iz Barija (Italija) koji su u oktobru 2014. posljednji put oborili rekord kada je njih 18 sviralo za jednim klavirom, ističu u Udruženju. MR. S.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: