Utorak, 20. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Danas sjednica Doma naroda PSBiH, dvije stope PDV-a na dnevnom redu

Preuzmite sliku

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na čijem dnevnom redu je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) koji predviđa uvođenje diferencirane stope PDV-a u BiH zakazana je za danas u Sarajevu.

Ovaj zakonski prijedlog, koji će se pred delegatima naći u drugom čitanju, predviđa uvođenje diferencirane stope PDV-a u BiH, umjesto dosadašnje jedinstvene od 17 na pet posto.

Stopa od pet posto PDV-a primjenjivala bi se za osnovne prehrambene namirnice – brašno, hljeb, mlijeko, mliječne proizvode, hranu za dojenčad izrađenu od mlijeka, ulje, so, šećer, stočnu hranu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 posto za luksuznu robu poput vina i alkoholnih pića, cigareta, automobila, parfema, nakita i oružja.

Na dnevnom redu sjednice, u drugom čitanju, je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, dok će se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija BiH, Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, pred delegatima naći u prvom čitanju.

Prema trenutnom Zakonu, akciza na duhanske proizvode plaća se prilikom preuzimanja akciznih markica, dok se akciza na druge proizvode plaća prilikom prvog prometa ili uvoza.

Dnevnim redom, koji je objavljen na zvaničnoj stranici Parlamentarne skupštine BiH, predviđeno je da delegati razmatraju i dvije delegatske inicijative Denisa Bećirovića, koje se odnose na izmjene i dopune Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH.

U planu je i rasprava o većem broju finansijskih i izvještaja o radu niza institucija, agencija i tijela u BiH za 2020. i 2021. godinu, kao i davanje saglasnosti za ratifikaciju niza međunarodnih sporazuma BiH.

Komisija za finansije i budžet Doma naroda nije održana zbog nedostatka kvoruma, pa je predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić rekla da će svih deset tačaka koje je Komisija trebala razmatrati biti skinute sa dnevnog reda sjednice Doma naroda.

Početak sjednice zakazan je za 12:00 sati, objavljeno je na stranici parlamenta BiH. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,