Ponedjeljak, 1. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Danas početak radova na izgradnji tunela Zenica

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler prisustvovat će danas zvaničnom obilježavanju početka radova na izgradnji tunela Zenica u okviru izgradnje autoceste na Koridoru Vc, na gradilištu tunela lociranom na poddionici Ponirak-Vraca.

  • Evropska unija sufinansirat će projekt izgradnje dvije poddionice na Koridoru Vc (Ponirak-Vraca | tunel Zenica i Tunel Zenica | Donja Gračanica) sa 31 milion eura bespovratnih sredstava, uz zajam EIB-a, EBRD-a, kao i sredstava koje je osigurala Bosna i Hercegovina.

    Izgradnjom tih poddionica bit će omogućen bolji pristup manjim gradovima, poboljšane bh. turističke rute i unaprijeđeni trgovinski tokovi između država regije, što će pozitivno utjecati na ekonomiju Bosne i Hercegovine.

    – Projekt je važan korak ka integraciji regije zapadnog Balkana u okviru Agende povezivanja (Conectivity Agenda), koju je Evropska unija pokrenula 2015. godine i u skladu je sa Strategijom Evropske komisije za zapadni Balkan – saopćio je Ured za komunikacije EU u BiH.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,