Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Danas nastavak suđenja Vesni Švancer u Tuzli

U Općinskom sudu u Tuzli danas će biti nastavljeno suđenje Vesni Švancer koja je prema optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona osumnjičena za zloupotrebu položaja.

Optužnicom Tužilaštva TK Vesna Švancer se tereti da je kao dopredsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH počinila krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja i krivično djelo prevara.

Kako je obrazloženo u optužnici, Švancer je formirala udruženje u kojem su bili Azra Džafić i još neke njima poznate osobe, kako bi u postupku dodjele i isplate nepovratne pomoći građanima i neprofitnim organizacijama u FBiH iz planiranih sredstava budžeta Zastupničkog doma Parlamenta FBiH uslovljavali te osobe da im vrate veći dio isplaćenih sredstava.

Tako su Švancer i drugi članovi udruženja u periodu od marta 2016. do aprila 2018. godine u Sarajevu, Visokom, Tuzli i Koraju, vodeći se ličnim interesima, a ne interesima službe i građana FBiH, i suprotno Poslovniku Parlamenta FBiH, kontaktirali građane i neprofitne organizacije te obećavali, a Švancer i isplaćivala, nepovratnu pomoć u manjim iznosima, a većinu sredstava korisnici su vraćali Švancer ili članovima udruženja.

U optužnici je navedeno da je Švancer, kao organizatorica udruženja, odobrila ukupno devet isplata korisnicima pomoći, u pet situacija građanima i u četiri neprofitnim organizacijama, koji su, nakon što bi ih uslovili članovi udruženja ili sama Švancer, znatan dio isplaćenih sredstava njima i vratili. Tako je Švancer sebi ili članovima udruženja pribavila protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 14.350 KM.

Glavni pretres u predmetu protiv Švancer počeo je 5. oktobra ove godine ispitivanjem tri svjedoka.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje