Nedjelja, 18. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Danas kolektivna dženaza za osam žrtava iz Bratunca

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu 12. maja ove godine bit će klanjana jedanaesta kolektivna dženaza i obavljen ukop identifikovanih tijela bošnjačkih civila, ubijenih tokom genocida u tom podrinjskom mjestu.

Kako su kazali predstavnici Organizacionog odbora u Tuzli, dženaza će biti klanjana za ukupno osam bošnjačkih žrtava, a njih sedam će biti ukopano. Naime, jedna od žrtava je ranije ukopana pod oznakom N.N., a ove godine je identifikovana te će joj biti postavljeni bašluci.

“Sve je spremno za dženazu. Jedanaesti Dani sjećanja na genocid u Bratuncu započeli su 3. maja u Hranči, na dan kad je devet muškaraca odvedeno u nepoznatom pravcu. Neke smo kasnije pronašli u grobnicama, identifikovali i ukopali. Ove godine imamo nekoliko novina u sadržajima s ciljem razvoja kulture sjećanja na genocid koji je započeo u Bratuncu i Zvorniku, a kulminaciju imao u Srebrenici”, kazao je glavni imam Medžlisa IZ Bratunac Elvir-ef. Hodžić.

“Dosad je ukopano više od 43 djece u Veljacima. Gotovo da nijedna dženaza nije prošla a da nije ukopano jedno, dvoje ili više djece. I ove godine imamo dijete koje je imalo dva dana. Pored njega je ubijena žena u sedmom mjesecu trudnoće. Oni koji slave ‘oslobađanje’ podrinjskih gradova, rezultat njihovog ‘oslobađanja’ je u Veljacima, na Rakiti u Vlasenici, u Potočarima…”, kazao je Hodžić.

Predsjednik Medžlisa IZ Bratunac i predsjednik Organizacionog odbora Admir-ef. Velić pojasnio je da je osam žrtava identifikovano za tu dženazu, a sedam žrtava je ispraćeno 11. maja ispred Komemorativnog centra u Tuzli.

“Jedno tijelo je već ukopano jer nam je Tužilaštvo dozvolilo da možemo kopati NN osobe za koje je potvrđeno da su stradali u Bratuncu 1992. godine, međutim nije se mogao utvrditi njihov identitet. Mi ćemo ove godine dodijeliti bašluk jednoj NN osobi, a radi se o Zaimu Husejnoviću, koji je rođen 1960. godine”, kazao je Velić.

Žrtve čiji će tabuti biti ispraćeni ispred Komemorativnog centra su Rešad (Rešo) Salihović, rođen 1965. godine, Ramo (Memiš) Hasanović, rođen 1972. godine, Šahbaz (Ibrahim) Sinanović, rođen 1962. godine, Mirsad (Hasan) Memić, rođen 1967. godine, Šaban (Osman) Salkić, rođen 1954. godine, Samir (Lutvo) Ibišević, rođen 1971. godine i Emir (Džemail) Suljić, rođen 7.3.1993.godine, a ubijen 9.3.1993. godine.

Tokom genocida i etničkog čišćenja u Bratuncu su 1992. godine ubijena 603 civila. Bratunčani tragaju za još više od 250 žrtava. U genocidu 1995. godine u Srebrenici je ubijeno više od 2.000 Bratunčana.

Okupljanje prijatelja i rodbine počet će u 12.00 sati u Veljacima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,