Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Danas ističe rok za izmještanje crkve iz dvorišta Fate Orlović

Preuzmite sliku

Evropski sud za ljudska prava 1. oktobra 2019. godine je donio odluku, odnosno konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević-Polju. Krajnji rok za izvršenje presude je 1. april.

Prema ranijim izvještajima, crkva je do danas trebala biti izmještena u Bratunac. Nana Fata je za N1 rekla da se nalazi u Srebreniku i da je još niko nije obavijestio o eventualnom današnjem izmještanju crkve.

Nedavno su iz crkve, koju je Srpska pravoslavna crkvena opština izgradila krajem 90-ih godina prošlog vijeka na imovini Fate Orlović, iznesene stvari kako bi se moglo izvršiti izmještanje objekta na drugu lokaciju.

Sarajevski advokat Rusmir Karkin, pravni zastupnik Fate Orlović u ovom slučaju, smatra da će pandemija koronavirusa prolongirati izvršenje odluke Suda u Strazburu.

Podsjetimo, Evropski sud za ljudska prava 1. oktobra 2019. godine je donio odluku, odnosno konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević-Polju.

Sud je utvrdio kako je propust “vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada Republike Srpske nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje