Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dan šehida u Srebrenici: Stvaranjem novog života odati počast ubijenim (FOTO)

Preuzmite sliku

Jedini način na koji je moguće odati priznanje ubijenima u Srebrenici je stvaranje novog života, poručeno je danas iz Memorijalnog centra u Potočarima, gdje je obilježen Dan šehida, javlja Anadolu Agency (AA).

Emocije su nam danas pomiješane, radosni smo zbog Bajrama, a tužni smo zbog svega onoga što smo preživjeli i što na ovaj način moramo dočekati Bajram. Drago mi je što su majke koje su izgubile svoju djecu radosne na današnji dan. Svaki nam je dan važan i mi se svaki dan borimo da vratimo život u Srebrenicu. Smatramo da je jedini način kako možemo odati priznanje onima koji su izgubili život ovdje, a to je da stvaramo novi život“, stav je Damira ef. Peštalića, koji je predvodio današnje obilježavanje Dana šehida u Srebrenici.

Nekoliko stotina vjernika, uglavnom iz podrinjskih krajeva, još jednom su se prisjetili svojih najmilijih koji su život izgubili u julu 1995. godine.

Grozno je danas, teško je živjeti svaki ovakav dan, doći da živiš među nišanima svoje djece, nema ništa gore“, rekla je Aida Zukić.

Obilježavanju Dana šehida prisustvovale su i predstavnice Udruženja “Majke Srebrenice” koje ističu da je Bajram najradosniji praznik za sve muslimane širom svijeta, ali da je ujedno i jako tužan, i da je najtužniji jer su brojne porodice kojima za Bajram nema ko otvoriti kućna vrata da zajedno proslave praznik.

Jedino bajram može da bude tužan, najtužniji kad vam nema ko vrata otvoriti, ali eto, moramo se boriti, prošlost ne možemo vratiti, iz prošlosti moramo učiti i boriti se da se nikome više nikada ne ponovi Srebrenica i Bosna i Hercegovina”, izjavila je Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice“.

Iako bol majki koje su izgubile svoju djecu nikada neće proći, ipak su brojne one koje žele da svojim unucima obezbijede bolju i sigurnu budućnost u kojoj neće biti bitno kako se ko zove.

Gledam i sad ima li stopica gdje su oni hodali, ali sam tu, i niko me ne dira, nisam gladna, nisam žedna, džaba ti bogatstvo ako jedni drugi vrijeđamo, hajde da se ne vrijeđamo, da popijemo bar kafu zajedno. Nema potrebe da pitamo ko je koje vjere, ali neko izgleda ponovo ima cilj da se zakuha među ljudima, nama samo treba da nam se neko nađe kada smo tužni i kada nam nešto fali. Ali neće uspjeti, ja im poručujem, neće im uspjeti da nas zavade jer ovaj narod ovdje živi i svaki dan su zajedno i Srbi i muslimani“, iskreno poručuje Nezira Sulejmanović, koja kaže da ima odličan odnos sa komšijama Srbima.

Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,