Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dan nezavisnosti BiH: Položeno cvijeće na Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva

Preuzmite sliku

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović te predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, položili su cvijeće na Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., javlja Anadolu Agency (AA).

Cvijeće su položili i na Spomen-obilježje ubijenim policajcima u Velikom parku.

Delegacije svih nivoa vlasti ranije danas su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu odale počast šehidima i prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću. Delegacije su položile cvijeće i na spomen-obilježje Vječna vatra.

Na današnji dan proglašena je nezavisnost BiH nakon što su tu odluku donijeli njeni građani putem referenduma. Tada je većina građana odlučila da se zemlja odvoji se od tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i postane nezavisna.

Referendumsko pitanje glasilo je: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Referendum je održan 29. februara i 1. marta, a za nezavisnost je glasalo 2.073.568 glasača. Od ukupnog broja onih koji su se odazvali na referendum – 99,7 posto bilo je za nezavisnost, a 0,3 posto protiv. Mjesec dana nakon referenduma uslijedila je agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje