Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dan bijelih traka: 102 ruže u znak sjećanja na ubijenu djecu Prijedora

Preuzmite sliku

Goran Zorić, aktivista Inicijative “Jer me se tiče“, kaže da se nastavlja borba za izgradnju spomenika za 102 ubijene djece

U Prijedoru će i ove godine, u nedjelju, 31. maja biti obilježen Dan bijelih traka, ali sa ograničenim brojem učesnika zbog pandemije virusa COVID 19. I ove godine za jednakost i dostojanstvo žrtava, javlja Anadolu Agency (AA).

Goran Zorić, aktivista Inicijative “Jer me se tiče“, kaže da se nastavlja borba za izgradnju spomenika za 102 ubijene djece.

“Proces je trenutno u fazi i čeka se da nadležna stručna odjeljenja Gradske uprave Prijedor daju svoje mišljenje o predloženih sedam lokacija, u užem gradskom centru. Tokom proteklog perioda su održani sastanci sa gradonačelnikom i predstavnicima skupštinskih odbora i za sada se ne može reći da postoji odbijanje ideje o izgradnji spomenika. To svakako ulijeva optimnizam”, kaže Zorić.

 • Navodi da zbog pandemije virusa korona ne pozivaju ljude da im se pridruže. Po njegovim riječima, skup će biti u manjem broju, a položiće se 102 ruže na gradskom trgu.

  Dan bijelih traka po prvi put je obilježen u Prijedoru 2012. godine kao početak kampanje protesta protiv odluke gradskih vlasti u Prijedoru da se porodicama žrtava zabrani javno obilježavanje dvadesete godišnjice zločina nad prijedorskim Bošnjacima i Hrvatima.

  Svake godine do sada hiljade ljudi se okupljalo na gradskom trgu i polagalo 102 ruže sa imenima ubijene djece, kako bi ukazali na nepostojenja spomen-obilježja, gdje bi se njihovo stradanje obilježilo na dostojanstven način. Na taj datum je osnovan i bivši logor Omarska, kroz koji je prošlo više od 3.300 zatvorenika.

  Organizatori se eksplicitno ograđuju od bilo kakvih aktivnosti na obilježavanju Dana bijelih traka u drugim sredinama, koje se, kako navode, koriste u svrhu promocije političkih ili nacionalističkih poruka i raspirivanja mržnje. Poručuju da je to suštinski protivno vrijednostima koje promoviše Dan bijelih traka, uz poruku – “za jednakost i pravo svih žrtava na dostojanstvo i sjećanje“.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,