Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Dalipagić: Ne možemo zadovoljni tempom izgradnje cestovne infrastrukture u BiH

Preuzmite sliku

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić sudjelovao je na Forumu o prometnom povezivanju u Podgorici koji predstavlja platformu za razgovore o trenutnim i budućim trendovima u prometnom sektoru, posebice o onima koji su značajni za regiju zapadnog Balkana.

Kako je naglasio zamjenik Dalipagić, za Bosnu i Hercegovinu je prioritet prometno povezivanje sa zemljama u okruženju, posebice susjednom Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom.

„Prije svega, mogu reći da mi ne možemo biti u potpunosti zadovoljni tempom izgradnje cestovne infrastrukture u BiH. Naime, BiH je zemlja u tranziciji, u ratu devastirane infrastrukture, s nejakim gospodarstvom koje nije omogućavalo znatnija ulaganja u infrastrukturu iz vlastitih izvora, a teško smo dobivali i sredstva iz međunarodnih fondova. Zbog nepostojanja jedinstvene politike svih subjekata u vezi s izgradnjom prometne infrastrukture, BiH godinama nije mogla izraditi strateške dokumente koje je od nas tražila Europska unija. Tijekom ovog mandatnog razdoblja uspjeli smo izraditi sve potrebne strateške dokumente te tako stekli mogućnost apliciranja za sredstva iz europskih fondova. Za mene osobno, Koridor Vc predstavlja prioritet u cestovnoj infrastrukturi u Bosni Hercegovini,“ istaknuo je zamjenik Dalipagić tijekom izlaganja.

Kao važne projekte za našu zemlju koje provodi Ministarstvo komunikacija i prometa, zamjenik Dalipagić je istaknuo međudržavni most s Republikom Hrvatskom na rijeci Savi kod Svilaja koji je u završnoj fazi, međudržavni most s Republikom Hrvatskom na rijeci Savi kod Gradiške čija izgradnja treba započeti za nekoliko dana te projekt izgradnje Jadransko-jonske autoceste na dijelu kroz Bosnu i Hercegovinu za koji je prije nekoliko dana prezentirana planersko-studijska dokumentacija.

Kada su u pitanju odnosi sa susjedima, pri kraju su aktivnosti na usuglašavanju Sporazuma o izgradnji autoceste | brze Sarajevo – Beograd – Sarajevo, a u vezi s izgradnjom mosta na rijeci Savi kod Rače koji je na budućoj trasi autoceste Sarajevo – Beograd, kao i sporazumi o održavanju i rekonstrukciji međudržavnih mostova s Republikom Hrvatskom (10 mostova) i Srbijom (12 mostova). S Crnom Gorom u tijeku su aktivnosti na Sporazumu za izgradnju međudržavnog mosta na dionici Hum – Šćepan Polje.

Zamjenik Dalipagić je ministru prometa i pomorstva Crne Gore Osmanu Nurkoviću predložio formiranje radne skupine za izgradnju željezničke pruge Nikšić – Čapljina s daljnjim nastavkom ka Hrvatskoj, koja se nalazi na trasi Jadransko-jonskog koridora, a za čije financiranje postoje i pozitivna mišljenja Europske unije.

Forum u Podgorici je okupio oko 200 predstavnika, uključujući ministre, donositelje odluka, predstavnike vlada, međunarodnih, privatnih i nevladinih organizacija s ciljem održavanja otvorenog dijaloga o prometnoj povezanosti, prometnim koridorima, financiranju i investiranju u oblasti infrastrukture.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje