Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Daleko smo dogurali: “Kriza u BiH” se izučava i na svjetskim univerzitetima

Preuzmite sliku

Studenti američkih univerziteta ovog ljeta će posjetiti brojne zemlje kako bi stekli nova znanja, vještine i iskustva. Među zemljama koje će posjetiti nalazi se i BiH.

Evaline Horng je jedna od studentica koja je odlučila posjetiti našu zemlju, a kako je istakla u razgovoru za američke medije, njen cilj je saznati kako je BiH napredovala nakon sukoba koji su se desili devedesetih godina prošlog stoljeća.

„Kriza u BiH je nešto što se često izučava na predavanjima o diplomatiji. Mirotvorstvo i pomirenje su među mojim najvećim interesovanjima. Na tome ću specijalizirati, a posebno me zanima kriza u BiH“, navela je Horng.

Dodala je kako će prilikom posjete Bosni i Hercegovini moći učiti iz prve ruke, te da joj je drago da će posjetiti zemlju o kojoj je do sada samo slušala na predavanjima.

„Posebno me zanima kako se BiH obnovila od rata naovamo te kako je mirotvorstvo i pomirenje moglo imati uticaja na regiju koja je bila razorena ratom“, rekla je Horng koja studira na Fakultetu za diplomatiju i međunarodne odnose Univerziteta Seton Hall u New Jerseyju, prenosi portal Fokus.ba.

Direktorica ovog programa za studente Maria Bouzas objasnila je zašto se studenti odlučuju za posjetu državama kao što je BiH.

„To im omogućava da steknu nova iskustva tako što će napustiti trenutnu zonu komfora. Kada žive u inostranstvu imaju priiliku da uče novi jezik i da uče o novim kulturama. Oni se moraju prilagođvati novim situacijama, moraju imaju samopouzdanje i biti nezavisni“, rekla je Bouzas.

Osim BiH studenti će posjetiti Holandiju, Kinu, Japan, Španiju i Italiju, a imat će priliku da završe pripravnički staž u zemljama kao što su Togo, Rusija, Kostarika, Haiti, Irska, Austrija, Švicarska i druge. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje