Ponedjeljak, 30. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

354

OPORAVLJENI

17

UMRLI

8
Preuzmite sliku

Da li je jezero Modrac otpisano kao resurs pitke vode? (FOTO)

“Ni ova Vlada ne želi posvetiti rješavanjem ovog problema?”

„Zaštita jezera Modrac je strateški cilj za dalji razvoj kantona i zato je neophodno prioritetno raditi na smanjenju njenog zagađenja”, rekao je Premijer Umihanić na sastanku sa članicama Organizacija civilnog društa – OCD „Jezero Modrac“ održanom 14.4.2014. Naglasio je da podržava aktivnosti OCD i istakao da posebno cijeni konkretne korake koji će dovesti do poboljšanja kvaliteta vode u slivu i jezeru Modrac.

Dogovoreno je da će Vlada TK u saradnji sa resornim ministarstvima pokrenuti aktivnosti na izradi izmjena i dopuna Zakona o zaštiti akumulacije Modrac, kako bi bila omogućena njegova dosljednja implementacija i da će raditi na iznalaženju rješenja za zaustavljanje zagađenja sliva i jezera Modrac od strane rudnika.

 • jezero1
 • Četiri mjeseca su prošla, a ništa se nije dogodilo.

  Da li to znači da se ni ova Vlada ne želi posvetiti rješavanjem ovog problema?

  Podsjećamo da su dosadašnja istraživanja pokazala da su površinske vode u slivu Akumulacije prekomjerno zagađene i da su daleko zagađenije od nivoa koji je definiran Uredbama.

  Zbog ovako teške situacije 2006. godine je Vlada TK donijela Zakon o zaštiti akumulacije Modrac (”Službene novine Tuzlanskog kantona”, broj: 5/06) koji je trebao omogućiti njenu zaštitu. Međutim, ovaj Zakon se veoma malo ili nimalo ne implementira.

  Koordinacioni tim za zaštitu akumulacije Modrac i OCD su diskutirali na ovu temu i zaključio da je na osnovu dosadašnjih iskustva i poteškoća u implementaciji Zakona neophodno uraditi njegove izmjene i dopune kako bi se osigurala njegova implementacija.

  Zbog političke situacije u TK, česte promjene ministara i njihove slabe zainteresiranosti za pokretanje novih inicijativa do sada nisu pokrenete nikakve aktivnosti na ovom polju.

  Predstavnici mreže OCD “Jezero Modrac” traže pokretanje procesa koji će dovesti do izmjena i dopuna Zakona o zaštiti akumulacije Modrac i omogućiti doslednju zaštitu naših rijeka i jezera Modrac. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje