Četvrtak, 9. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Da li Dodik nagovještava politički kraj: Bolje da odem dostojanstveno nego da budem poltron

Preuzmite sliku

Za sutra je najavljen sastanak u Beogradu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vućića. Ovaj sastanak je večeras komentarisao Dodik prilikom čega je pomenuo i svoje povlačenje.

S obzirom na to da je Dodiku očigledno i Beograd okrenuo leđa pokazavši mu više puta da ne podržava njegovo dizanje tenzija i separatističke ciljeve, čini se da je i sam shvatio da je došao do crvene linije.

Večeras je novinarima u Banjoj Luci rekao da razumije šta Srbija može da učini, a šta ne te da od Vučića ne traži podršku u cjelosti, ali da očekuje razumijevanje.

Osim što ga je prestao podržavati njegov prijatelj Aleksandar Vučić, Dodiku odavno Sjedinjene Američke Države prijete sankcijama, a kako se situacija zakuhava, sankcije su i sve očiglednije. Zbog toga, izglednim se čini i da će Dodik sam spustiti loptu.

“Ja sam čovjek koji je uložio svoj politički život u ovo. Čujem danas svašta o sebi, a bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv. Nisam glup da bi se junačio pred Amerikom, ali Amerika nije u pravu, ‘tetoši’ neke Srbe ovdje, podvaljuje i pokušava da nam nametne rješenja, priča o zajedničkoj državi, a pravi muslimansku državu kojom su veoma zadovoljni u Sarajevu”, rekao je Dodik večeras.

Čak je i lider najveće opozicione stranke u RS-u Mirko Šarović danas najavio moguće povlačenje Milorada Dodika kazavši “da se priprema teren za takvo nešto”.

Jasno je da međunarodna zajednica već neko vrijeme Dodika drži na oku i razmišlja o najbezbolnijem načinu njegove smjene. Nakon današnjeg sastanka u Briselu, čak je i hrvatski premijer Andrej Plenković kazao da su evropski lideri poput Angele Merkel, Josepa Borrella i Viktora Orbana zabrinuti i da ne odobravaju nikako Dodikove poruke.

Zabrinuti su i zvaničnici u Bosni i Hercegovini pa sve češće pozivaju Christiana Schmidta da povuče konkretne poteze kada je riječ o Miloradu Dodiku, a s druge strane visoki predstavnik u BiH ne negira da će to i uraditi. Sve to vidi i sam Dodik, pa se po večerašnjoj izjavi čini da jedini izlaz vidi u povlačenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,