Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Da li BiH konačno dobija elektronsko glasanje?

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina bi, kako saznaje agencija Patria, uskoro mogla dobiti novi Izborni zakon koji bi predviđao uvođenje tzv. elektronskog glasanja, veću transparentnost na biračkim mjestima i skenere koji bi garantirali tačnost brojanja i izražene volje birača.

Bilo je nekoliko pokušaja dosada, u prošlom mandatu koji su zaustavljeni od vladajućih struktura kojima ne idu u prilog pošteni izboru, ali ovaj aktuelni pokušaj daje najviše nade da će uspjeti, jer su na njemu zajednički radile političke stranke iz oba entiteta koje imaju zastupnike u Parlamentu BiH.

Polovinom januara u Parlamentu BiH su se susreli lideri Naše stranke, Nezavisnog bloka, PDP-a, SDP-a i SDS-a i dogovorili da će na principima zakona koji će omogućiti fer i poštene izbore u BiH raditi i zajedno ga predložiti u parlamentarnu proceduru.

Kako saznaju u Patriji, nacrt zakona je pripremljen i očkuje se narednih dana sastanak lidera ovih stranaka koji će ga i definitivno utvrditi i uputiti u proceduru. Radi se usključivo o pitanjima koja tretiraju povjerenje u proces na dan glasanja, onemogućavanje krađe glasova i prekrajanje izborne volje birača.

– Nećemo otvarati druga pitanja u Izbornom zakonu oko kojih trenutno nemamo saglasnosti, zajedno smo radili na ovome, imamo razgovore i sa nekim drugim strankama i pojedincima, zastupnicama i zastupnicima u Parlamentu BiH da podrže ovo rješenje i vjerujem da ćemo ga konačno dobiti. Onaj ko bude protiv ovoga rješenja je jasno rekao da krade na izborima i vara svoje birače. A takve birači moraju znati i žestoko ih kazniti već na narednim izborima. Podršku našem prijedlogu su izrazile i neke druge političke stranke koje nemaju svoje zastupnike na nivou BiH, a djeluju na nižim nivoima ili dosad nisu izlazile na izbore. Također, vjerujem da će i predstavnici EU i međunarodne zajednice aktivno podržati napore onih snaga u BiH koje žele istinski napredak i pravnu državu u kojoj će naša mladost ostajati i živjeti – izjavio je Senad Šepić, lider Nezavisnog bloka i jedan od zastupnika koji je tokom cijeloga zadnjem mandata aktivno radio i lobirao da BiH dobije elektronsko glasanje i skenere na bidačkim mjestima, kako bi se vratilo povjerenje u birački proces.

Da je ova tema ponovo aktivna govori i činjenica da je Delegacija Evropske unije u BiH za danas, 11. februar, najavio sastanak sa predstavnicima svih parlamentarnih stranaka u BiH na kojem želi tragati za načinima rješenja ovog pitanja.

Da li to znači da će i međunarodna zajednica jasno reći dosta je nepovjerenja u izborni proces i mora se napraviti promjena, saznaćemo ubrzo. (Foto: Ilustracija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,