Utorak, 11. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Cvijet Srebrenice: Simbol koji ostaje da živi i kada ne bude nas (VIDEO)

Memorijalna šuma 8.372 u mjestu Posestra kod Goražda zasađena je od marta 2016. do aprila 2018. godine i posvećena je žrtvama genocida u Srebrenici. Ovih dana centar je događanja vezanih za obilježavanje 24. godišnjice genocida.

Članice Udruženja “Gračaničko keranje” iz Gračanice govorile su o tome kako je nastao simbol genocida – Cvijet Srebrenice.

– Ja sam žena koja je izradila Cvijet Srebrenice. Znala sam samo da radim nešto dobro, to sam osjećala, ali ovoliko, to nikada nisam ni mogla pomisliti. To je nevjerovatna priča, nešto što ste vi uradili – rekla je Jasminka Čamdžić za Radio Slobodna Evropa.

11 latica na Cvijetu Srebrenice simboliziraju 11. juli, bijela boja nevinost žrtava, a zelena nadu u bolje sutra. Za osam godina svog postojanja, Cvijet Srebrenice stigao je u sve dijelove svijeta i postao prepoznatljivi simbol borbe da se genocid više nikada i nikome ne ponovi.

– Porukom cvijeta, porukom simbola stvaramo jedan novi ambijent među nama. Stvaramo ljubav i nadu da se nikada ne ponovi. Ne smijemo zaboraviti. Cvijet je svjedok i naša poruka da je on među nama mora da živi. On je simbol koji ostaje da živi i kada ne bude nas – istakla je Azemina Ahmetbegović, predsjednica Udruženja “Gračaničko keranje”. (Tuzlanski.ba/Video: Radio Slobodna Evropa)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje