Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ćudić: Opozicija uspjela osujetiti dogovor SDA-HDZ započet u Mostaru

Preuzmite sliku

Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Federalnom parlamentu, izjavila je novinarima da su opozicione stranke, prije svega Naša stranka i Socijaldemokratska partija BiH, uspjele osujetiti dogovor Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice, započet u Mostaru.

Ćudić je to kazala nakon današnjeg nastavka pregovora u sjedištu Delegacije Evropske unije u Sarajevu o ustavnim i izbornim reformama, gdje s domaćim političkim akterima razgovaraju specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za izbornu reformu Matthew Palmer i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst.

– Uspjeli smo, u najboljem slučaju, zaustaviti taj plan (iz Mostara); u najgorem slučaju, ako ništa, dobiti na vremenu da daljnjim i diplomatskim i domaćim naporima zaustavimo etnifikaciju Bosne i Hercegovine i kreiranje treće izborne jedinice. U tom smislu, kao ilustrativni prmijer je spomenuta Komisija za vrijednosne papire, problematizirana kao primjer nefunkcionalnosti Doma naroda, na šta smo odgovorili naravno da je koalicija SDA-HDZ nezakonito imenovala tu komisiju i da ta koalicija funkcioniše kao koalicija ličnih i stranačkih interesa, a ne takozvanog legitimnog predstavljanja Hrvata kao ni Bošnjaka – izjavila je, između ostalog, Ćudić.

Uzme li se u obzir tekst dogovora u Mostaru, jasno je da se pristalo na koncept legitimnog predstavljanja. Bosna i Hercegovina je nametnula tu vrstu rada sa strancima, ne kroz institucije, što nije samo krivica stranaca već domaćih aktera koji su pristali da i sa strancima obavljaju dogovore na način kao jedni među drugima – van institucija Bosne i Hercegovine.

– Ta vrsta vaninstitucionalnog djelovanja nas je dovela u situaciju gdje se smatra da, ako se zavrnu dvije ruke u Federaciji Bosne i Hercegovine ili tri ruke u Bosni i Hercegovini, možete dobiti ishode koji se tretiraju kao brzi i pragmatični a niti su brzi ni korisni ni pragmatični – kazala je Ćudić.

Naša stranka, po njenim riječima, neće učestvovati u ispunjavanju individualnih želja (interesa) pojedinačnih stranaka i sve što će predlagati, ticat će se funkcionalnosti Federacije BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,