Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Crveni meteoalarm za područje BiH: Savjet vozačima da izbjegavaju vožnje na duže relacije tokom dana

Preuzmite sliku

Upaljen je crveni meteoalarm za područje BiH, tako da se preporučuje vozačima izbjegavanje vožnji na duže relacije tokom dana, a ukoliko, ipak, putuju preporučuje se da prave češće pauze.

Posebno se skreće pažnja svima koji koriste klima-uređaj u vozilu da nekoliko minuta prije kraja putovanja isključe klimu, kako bi se pripremili za izlazak iz vozila.

Povodom vjerskog praznika Ramazanskog bajrama večeras do ponoći zabranjen je prijevoz eksplozivnih materija na području FBiH.

Na autoputu A-1 (Zenica-Tarčin i Zvirovići-Bijača) saobraća se po suhom kolovozu, bez vanrednih ograničenja.

Na GP Doljani na izlazu iz BiH zadržavanja su oko 45 minuta.

Podsjećaju se vozači da je GP Gabela Polje od jučer privremeno otvoren kao međunarodni granični prijelaz (do 01.10.).

Osim ovog, vozači mogu koristiti i granične prijelaze Ivanica i Trebimlja (Čepikuće) za put prema Dubrovačkoj regiji, kao i prelaze Zvirići, Bijača, Crveni Grm i Orahovlje za put prema Makarskoj rivijeri ili sjevernije.

Zbog radova u Hrvatskoj, na GP Brčko-Gunja na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4
Doboj-Gračanica u mjestu Klokotnica, zbog sanacionih radova, saobraćaj se na dijelu raskrižja odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, uz postavljenu signalizaciju.
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
Čelinac-Kotor Varoš, zbog sanacionih radova od 07 do 18 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-4.2
Velika Kladuša-Bihać u mjestu Donji Purići zbog deminiranja terena u vremenu od 08 do 16 sati dolazi do polusatnih obustava saobraćaja, uz 15-minutna propuštanja vozila.

M-5
Tranzit kroz Sarajevo, zbog sanacionih radova, saobraćaj se na dijelu magistralnog puta odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
Zelena Meraja-Mostarsko raskršće, u toku su sanacioni radovi, saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom.

M-6
Čapljina-Stolac (dionica Tasovčići-Masline) u toku su sanacioni radovi, od 7 do 17 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
Gorica-Vitina u toku su sanacioni radovi, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-6.1
Prolaz kroz Mostar-zbog izgradnje glavnih kanalizacijskih kolektora, saobraća se usporeno uz ograničenje brzine.
Južni prilaz Posušju (raskrsnica cesta M-6.1 i R-420), u toku su radovi na izgradnji kružnog toka, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

M-14.1
Bosanski Brod -Odžak-zbog izvođenja radova na deminiranju terena na lokalitetu “Klakar Donji 2”, svakog radnog dana u vremenu od 08:30 do 15 sati, dolazi do polusatnih obustava saobraćaja.

M-16
Jajce- Banja Luka (lokaliteti Lučina i Bočac) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.

M-16.4
Novi Travnik-Bugojno (dionica “prolaz pored Bratstva”) zbog izvođenja sanacionih radova saobraća se jednom trakom.

M-17
Blažuj-Sarajevo (Zapadni prilaz gradu), zbog radova na čišćenju bazena za odvodnju oborinskih i drenažnih voda, saobraćaj se na potezu od benzinske stanice do pasarele u vremenu od 08 do 18 sati odvija jednom saobraćajnom trakom.
Prolaz kroz Sarajevo, zbog izgradnje vijadukta Briješće i kružnog toka, saobraća se uz ograničenje brzine.
Hadžići-Pazarić, zbog izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima) i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.

M-18
Tuzla-Bijeljina, u mjestu Požarnica, zbog klizišta saobraća se usporeno, jednom trakom. U Seljublju je na snazi zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone.
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje-zabrana za vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara, u toku su radovi na sanaciji oštećenja, zbog čega se saobraćaj povremeno obustavlja u trajanju do 30 minuta.

M-18.1
Trnovo-Ustikolina (most br.2 na skretanju Grebak), u toku su radovi na sanaciji mosta, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova

REGIONALNI PUTEVI

R-445 Zenica-Tetovo, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji saobraćaj se odvija jednom trakom (dionica od kružne raskrsnice Crkva do prijevoja gdje se nalazi pekara “Pariz”).

R-445 Semizovac-Podlugovi, radovi na dionici pružni prelaz Donja Vogošća I-most na rijeci Bosni, od 08 do 16 sati saobraća se jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-456 Priboj-Teočak-Sapna (Goduš-Rastošnica) obustavljen je saobraćaj zbog aktiviranog klizišta. Alternativni pravac je Priboj-Tuzla-Kalesija-Sapna.

R-459 Tuzla-Šibošnica (Lovački dom-Šibošnica) obustavljen je saobraćaj zbog aktiviranog klizišta. Alternativni pravac je Tuzla-Priboj-Lopare-Čelić.

R-465 Maglaj-Zavidovići (Podborik), zbog deminiranja na snazi su povremene polusatne obustave radnim danima od 8.30 do 15 sati.

KANTON SARAJEVO

-Zbog izvođenja sanacionih radova u noćnim satima (24-06 sati) saobraćaj će se odvijati jednom trakom u ulicama: Džemala Bijedića, Bulevar Meše Selimovića, Zmaja od Bosne, Hiseta, Obala Kulina Bana, Mula Mustafe Bašeskije i Titova i to za smijer Ilidža-Baščaršija do 26.07., a za smijer Baščaršija-Ilidža od 27.07. do 03.08.

-Zbog izvođenja neophodnih radova usporeno se saobraća u ulicama: Hrasnička cesta, Pruščakova, Vlakovo, Nikole Kašikovića i Bačići, kao i na raskrsnici ulica Alije Kučukalića i Džemala Bijedića, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje