Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Crveni krst: U FBiH humanitarnu pomoć dobilo više od 18.000 građana, odgovoreno na 13.000 poziva

Preuzmite sliku

Član Federalnog štaba civilne zaštite i generalni sekretar Crvenog križa/krsta FBiH Namik Hodžić, govoreći o aktivnostima ove ustanove u vrijeme pandemije koronavirusa, rekao je da je do sada određenu vrstu humanitarne pomoći dobilo više od 18.000 građana Federacije BiH, entiteta u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Istakao je značajnu ulogu više od 800 volontera i 124 profesionalca koji svakodnevno pružaju usluge građanima.

‘Našu pomoć i usluge uglavnom koriste stariji od 65 godina, samci, samohrani roditelji maloljetne djece… Uz te aktivnosti, naši volonteri i profesionalci redovno, u svojim lokalnim zajednicama širom Federacije BiH dijele maske i rukavice. Od proglašenja prirodne nesreće i nastanka pandemije, naše osoblje i volonteri su odgovorili na 13.000 poziva građana. Zabilježeno je više od 6.000 kućnih posjeta, a pruženo je skoro 10.000 usluga’, pojasnio je Hodžić.

Pored toga, kako je kazao, isporučeno je nekoliko hiljada paketa hrane i higijene.

‘Naši volonteri su otišli u trgovinu i apoteku skoro 3.000 puta, a za naše sugrađane plaćali su i račune, ovjeravali knjižice, dostavljali topli obrok iz kuhinja Crvenog krsta’, rekao je Hodžić.

U Zenici, prema njegovim riječima, u njihovoj organizaciji, počeli su da šiju maske za potrebe njihove strukture u cijeloj Federaciji BiH.

‘Imajući u vidu sve opasnosti koronavirusa, za naše građane koji imaju određene bolesti, uspostavili smo dva telefonska broja psihologa koji su do sada pružili više od 300 usluga psiho-socijalne podrške građanima. Na te brojeve pozivali su uglavnom anksiozni građani sa paničnim napadima, koji su se već liječili od nekih psiholoških poremećaja…’, rekao je Hodžić.

Kako je kazao, podržali su i 13 zdravstvenih i 41 socijalnu ustanovu sa zaštitnim sredstvima u vrijeme kada tih sredstava nije bilo dovoljno.

‘Do sada je određenu vrstu humanitarne pomoći dobilo više od 18.000 građana Federacije BiH’, poručio je Hodžić.

Dotakao se i značajnih projekata u oblasti migracija navodeći da imaju efikasnu saradnju, između ostalih, sa Međunarodnom organizacijom za migracije, Danskim vijećem za izbjeglice i Turskim crvenim polumjesecom.

Hodžić je pozvao sve da i dalje poštuju mjere, naredbe i preporuke štabova civilne zaštite i kriznih štabova ministarstva zdravstva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje