Petak, 27. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Crnadak: U najavi Erdoganove posjete Sarajevu ne spominje se izborna kampanja

Preuzmite sliku

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak potvrdio je da je jučer stigla najava posjete predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini te da se ne spominje na bilo koji način izborna kampanja u Turskoj.

Kao razlog posjete, kako je precizirao, navedeno je njegovo učešće na generalnoj skupštini jedne nevladine organizacije u Sarajevu.

“Ne spominje se izborna kampanja niti izborni skup Erdoganove stranke”, rekao je Crnadak u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Dodao je da je najava posjete proslijeđena Predsjedništvu BiH.

Na današnjem sastanku s ambasadorima zemalja članica Evropske unije (EU) u BiH, kao i ambasadorima zemalja članica EU koji nerezidentno pokrivaju BiH iz drugih zemalja, potvrđeno je opredjeljenje zemalja EU da BiH i zapadni Balkan ostaju prioritet te da se pokuša ubrzati evropski put.

“BiH će pokušati da nađe svoj unutrašnji kapacitet da se, i pored izbornog perioda, skoncentriše na evropski put BiH”, rekao je Crnadak, nakon sastanka koji je održan u povodu Dana Evrope.

Šef bh. diplomatije je ponovio da je, kada je u pitanju evropski put, najveći dio posla na domaćim predstavnicima vlasti.

“Važno je da u ovoj zemlji svako počne da radi svoj posao. Mehanizam koordinacije je jedan od stubova efikasnog puta BiH ka EU”, rekao je on.

Istakao je i da se oko 70 posto reformske agende zasniva na stvarima koje treba da urade entiteti i u narednom periodu kada se očekuje mišljenje Evropske komisije i, nada se, nakon toga i odluke o statusu kandidata, neophodno je uraditi mnogo stvari u oblasti zdravstva, obrazovanja, oblasti PIO, privredi…

Crnadak je dodao i da će članovi komisije za evropske integracije parlamenata RS i FBiH biti nosioci diplomatskih pasoša kao podstrek za napor koji treba da daju entiteti. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje