Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Crnadak: Smjenu ambasadora u Holandiji koči član predsjedništva BiH

Preuzmite sliku

Ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH Igor Crnadak rekao je da “jedan član Predsjedništva BiH koči smjenu ambasadora BiH u Holandiji Mirsade Čolaković”, koja je odbila da njegovo pismo u vezi sa revizijom presude po tužbi protiv Srbije proslijedi Međunarodnom sudu pravde u Hagu, ali nije precizirao na kog člana tačno misli.

“Ovaj slučaj još nije zatvoren, iako je jasno da ozbiljne sankcije za težak prekršaj Čolakovićeve neće biti moguće zbog protivljenja jednog člana Predsjedništva. Jedina prava sankcija u ovom slučaju bi morala da bude smjena ambasadora”, rekao je Crnadak u pisanom odgovoru na pitanje Srne da li je okončan disciplinski postupak protiv Čolakovićeve.

Crnadak je krajem marta izjavio Srni da je pokrenuo disciplinski postupak protiv Čolakovićeve, pojasnivši tada da je to njegova obaveza, te da na taj način brani institucije – i ministra vanjskih poslova i MIP-a BiH.

On je tada naveo da je potez Čolakovićeve, koja se oglušila o njegov zahtjev, a poslušala nelegalno naređenje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da pismo ministra inostranih poslova BiH ne proslijedi Sudu u Hagu, bio vrlo nepromišljen i opasan po opšte odnose u BiH, zbog čega cijeli slučaj mora da ima odgovarajući epilog.

Na pitanje Srne da prokomentariše stanje u diplomatsko-konzularnoj mreži /DKP/ BiH u pogledu obrazovnog, iskustvenog i karijernog statusa ambasadora BiH u svijetu, Crnadak je rekao da su ambasadori lica koje se postavljaju u skladu sa političkim dogovorima i da odluku o tome donosi Predsjedništvo BiH.

“Niko drugi nema nikakav uticaj, niti formalnu ulogu u imenovanju ili razrješenju ambasadora i generalnih konzula. Predsjedništvo BiH se nekada odluči za karijernog diplomatu, a nekada za lice sa iskustvom u nekim drugim oblastima i to ne predstavlja nikakav presedan, jer to rade i druge zemlje. Ne možete biti sigurni da ćete imati dobrog ambasadora samo zato što dolazi iz MIP-a, niti mora da znači da ambasador neće dobro raditi svoj posao ako dolazi sa neke druge pozicije”, kaže Crnadak.

On nije želio da komentariše pojedinačne slučajeve, ponavljajući da je izbor ambasadora i generalnih konzula isključiva nadležnost Predsjedništva BiH, prenosi Srna.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje