Nedjelja, 27. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Crnadak: Narednih sedmica na raspolaganju će biti novac od ruskog duga

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je danas da bi narednih sedmica 125 miliona dolara od ruskog klirinškog duga trebalo da bude na raspolaganju budžetima u BiH.

Crnadak je, na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, rekao da se tokom  sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom zahvalio na tom usješno završenom poslu.

Kaže da žali što je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik sve to pripisao sebi, javlja Fena.

-Deset godina su predstvanici SNSD-a bili na vlast na nivou BiH i postavlja se pitanje zašto taj posao nisu završili u tom periodu i zašto taj novac nismo dobili prije. Sporazum o izmirenju klirinškog duga SSSR-a potpisalo je ovo Vijeće ministara i osigurat će da taj novac dođe i u RS. Nakon što taj novac dođe u RS, vidjet će da su ‘glupe’ izjave predstvanika vlasti RS-a da srpski zvaničnici na nivou BiH koče sredstva za RS – rekao je Crnadak.

Lavrov je, kako je dodao, naveo  najajaču moguću podršku Dejtonskom sporazumu te je istaknuto da je neophodno nastaviti s reformama i borbom za bolji život građana.

-Rusija poštuje našu volju da idemo u EU i naš konsenzus o tom pitanju, kao što uvažava i cijeni našu želju da paralelno s tim i nastavimo razvijati odnose s Rusijom. Mi iz RS-a smo prijatelji Rusije i ruskog naroda-  rekao je Crnadak, ističući da je ovo bio njegov četvrti susret s Lavrovom.

Pozvao je predsjednika RS-a Milorada Dodika da “spusti tenzije”, aludirajući na optužbe koje je proteklih dana upućivao Savezu za promjene, ponavljajući da su “izdajnici”.

-Dodik kao predsjednik RS-a mora da bude staložen, miran i da ima jednak pristup prema svima, te da bude neko ko spaja i pokazuje jedinstvo, a ne čovjek koji isijava agresiju i bijes –  dodao je Crnadak, navodeći da su najveći izdajnici RS-a “oni koji su opljačkali narod” te ponovo pita gdje su pare iz Bobar i Balkan investmnet banke. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,