Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

COVID potvrde u BiH izdavat će institucije entiteta

Preuzmite sliku

Ministarstvo civilnih poslova će preko Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka biti pristupna točka za BiH kada je u pitanju razmjena podataka o imunizaciji, preboljenom COVID-u i rezultatima testiranja sa zemljama EU-a, dok će tehnička rješenja budućih COVID potvrda biti predmet razgovora u idućem razdoblju. Kazao je to nakon sastanka Konferencije za oblast zdravstva u petak u Sarajevu ministar zdravstva i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić.

Kraj pandemije

On je nakon sastanka s ministricom civilnih poslova Ankicom Gudeljević, predstavnicima Federalnog ministarstva zdravstva i Distrikta Brčko rekao kako se postignutim dogovorima izbjegava prijenos nadležnosti s RS-a na razinu BiH. Istakao je kako će COVID potvrde izdavati zdravstvene institucije u oba entiteta i Distriktu Brčko.

– Mislim da je ovo veliki korak naprijed kada govorimo o uvođenju COVID potvrda, da se stavovi usuglašavaju i da će određena tehnička rješenja uslijediti. Za građane je to vrlo jednostavno, oni će dobivati COVID potvrde u mjestu gdje ih budu potraživali, u zdravstvenim ustanovama u kojima se nalaze podaci o samom građaninu. Pitanje razmjene podataka sa zemljama EU-a će se obavljati preko IDDEEA-e, a tehnička rješenja ćemo dogovoriti – kako će IDDEEA komunicirati u smislu slanja podataka unutar BiH kroz jasne tehničke propise koje je dao EU – istaknuo je Šeranić, prenosi RTRS.

Dok BiH još nije riješila COVID potvrde, u Evropi raste optimizam jer je konačno izgledan kraj pandemije koronavirusa. Sve je više država koje ukidaju gotovo sve epidemiološke mjere. No, stručnjaci pozivaju na oprez. Dvije godine pandemije u Evropi i ostatku svijeta prouzročile su, prije svega, najveću zdravstvenu krizu modernog vremena. Pojava soja omikron krajem prošle godine pojedine je navela na zaključak da bi on mogao značiti kraj pandemije. Za zarazniji, ali manje opasan omikron tada je rečeno da je to ono što se očekivalo. Sudeći prema trenutnim okolnostima, navedene pretpostavke se ostvaruju. Broj zaraženih je veliki, ali ne i hospitaliziranih i preminulih. To je prvenstveno slučaj u državama u kojima je većina stanovništva vakcinisana i u kojima su mnogi preboljeli COVID.

Da omikron nije bezazlen, pokazuju podaci iz BiH. Naime, u samo sedam dana od ove opake bolesti u RS-u je preminulo 160 osoba. U ovom valu, odnosno od početka januara do 3. februara, bitku s COVID-om izgubilo je 427 osoba. Dobra vijest je da broj zaraženih u BiH opada, nažalost, smrtnost je i dalje vrlo visoka. U razdoblju od 24 sata u BiH zaraza koronavirusom potvrđena je kod 1188 osoba, a od posljedica infekcije preminulo je 66 osoba. Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljeno je 2279 uzoraka, od čega je 721 pozitivan na koronavirus. Prijavljena su 33 smrtna ishoda, i to u SBK-u, HNK-u, ZHK-u, ZDK-u, TK-u, SK-u i HBK-u, dok su tri prijavljena retroaktivno. Do sada su na području FBiH preminule 8183 osobe pozitivne na koronavirus.

U RS-u je u razdoblju od 24 sata testirano 885 osoba,a koronavirus je potvrđen kod 427. Institutu za javno zdravstvo RS-a prijavljeno je 30 smrtnih slučajeva. Radi se o 11 muškaraca i 19 žena. Ukupan broj hospitaliziranih u RS-u je 740, a na respiratoru je 66 osoba. U Distriktu Brčko BiH registrirano je 40 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminule su tri osobe.

Vakcinisanost

U susjednoj Hrvatskoj u petak su registrovana 8094 nova slučaja zaraze koronavirusom, a preminulo je još 46 osoba. Štab civilne zaštite Republike Hrvatske saopštio je kako je broj aktivnih slučajeva u RH u petak iznosio 57.686. Među njima je 2126 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 185 pacijenata. Preminulo je 46 osoba. Dok je vakcinisanost u BiH veoma loša, do 3. februara 2022. u RH je vakcinisano 56,60% ukupnog stanovništva, odnosno 67,35% odraslog stanovništva. Zaključno s 3. februarom 2022. cijepljeno je potpuno 64,96% odraslog stanovništva. Vakcinisanost u RH je veoma bolja nego u BiH, ipak daleko iza većine zemalja EU-a. A upravo cijepljenje postaje glavni kriterij kako će se neka zemlja pozicionirati na COVID karti, hoće li ići u “zeleno” ili pak “crveno”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,