Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

COVID-19: U Belgiji mjere ostaju na snazi, vlasti strahuju od trećeg vala

Preuzmite sliku

Belgija je odlučila da produži mjere uvedene s ciljem sprečavanja širenja nove vrste koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Belgija nije krenula sa ublažavanjem mjera zbog povećanja broja hospitaliziranih pacijenata i trećeg vala.

Belgijski premijer Alexander De Croo, nakon sastanka Savjetodavnog odbora, gdje se razgovaralo o mjerama protiv epidemije, rekao je da nakon tromjesečne stabilizacije, kada je u pitanju broj novozaraženih, posljednjih dana zemlja bilježi rast slučajeva i hospitalizacija.

“Ova situacija prisiljava nas da budemo posebno oprezni. S ovim brojevima ublažavanje mjera nije moguće”, istakao je De Croo.

U Belgiji, sa 11,4 miliona stanovnika, jednoj od zemalja s najvećom stopom smrtnosti prema broju stanovnika, do sada je 22.000 ljudi umrlo od posljedica zaraze koronavirusom.

Nakon drugog vala u oktobru, vlada je poduzela niz strogih mjera. Na taj način, broj novih slučajeva, koji su krajem oktobra prelazili 15.000 dnevno, iznosio je oko 2.000 u posljednja tri mjeseca.

Međutim, broj novih slučajeva povećava se posljednjih dana. Broj zaraženih u jednom danu povećao se na 2.300. Broj hospitalizacija povećao se sa 125 na 200 na dnevnoj bazi.

U Belgiji su zatvoreni restorani, kafići i barovi, a na snazi je i policijski sat i rad od kuće, ukoliko to opis posla dozvoljava.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,