Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čović: Uvjerljiva pobjeda Orbana može biti ohrabrenje za uspješniju saradnju

Preuzmite sliku

Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ), obratio se prisutnima na današnjem otvaranju Međunarodnog sajma privrede u Mostaru. Sajam je proglasio otvorenim Peter Szijjarto, ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske koja je ovogodišnja zemlja partner sajma, a Čović je, u više navrata, izrazio nadu u čvršću saradnju između dvije zemlje.

Kako je Čović istakao, priželjkuje da će uvjerljiva pobjeda Viktora Orbana na izborima u Mađarskoj, odnosno ostvarena dvo-trećinska većina biti ohrabrenje za još uspješniju privrednu saradnju u naredne četiri godine.

“Drago mi je što vas mogu pozdraviti u ime kolega iz Bosne i Hercegovine – Dodika, Tegeltije, Krišto i svih nas koji vam, zajedno sa gradonačelnikom Mostara, želimo dobrodošlicu. Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i premijer Hrvatske Andrej Plenković, koji su veliki prijatelji Bosne i Hercegovine, zajedno čine danas jednu veliku političku i ekonomsku obitelj koji nam može biti ohrabrenje da napravimo još jedan iskorak ka EU i stabilnosti BiH, ali primarno ka jednoj političkoj dimenziji koja nam je nužna da bismo ojačali ekonomsku i socijalnu politiku unutar same Bosne i Hercegovine”, naveo je Čović.

Još jednom se zahvalio premijeru Mađarske Viktoru Orbanu, te Peteru Szijjartu na partnerstvu, istaknuvši, ponovo, nadu u daljnje jačanje privredne, ali i svake druge saradnje.

“Neka jača prijateljstvo naroda Mađarske i Bosne i Hercegovine”, riječi su kojima je lider HDZ-a zaključio obraćanje prisutnima na otvaranju

Podsjetimo, na Međunarodni sajam privrede u Mostaru,  a koji je jedan od najvažnijih privrednih događaja u BiH i na ovim prostorima, pristigle se brojne delegacije iz BiH, regiona i svijeta.

Iako je sajam posvećen ekonomskim temama, mađarski šef diplomatije Peter Szijjarto iskoristio je priliku da uputi žestoke kritike političarima Evropske unije i naglasi kako je njegova zemlja protiv politike sankcija.

Između ostalih, otvaranju sajma prisustvuju član premijer Hrvatske Andrej Plenković, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i premijerka Srbije Ana Brnabić. (N1) 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje