Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čović u Briselu: Uz malo mudrosti možemo pokazati zajedničku evropsku opredijeljenost

Preuzmite sliku

Uoči Drugog političkog foruma između EU i BiH, koji se sutra i prekosutra održava u Briselu pod predsjedavanjem europskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija, predsjednik HDZ-a i HNS-a u BiH Dragan Čović Feni je rekao da će bh. dužnosnici pokazati vrlo jasnu evropsku opredijeljenost.

Kako je naveo, sutra će biti održano više sastanaka, najprije s predsjednicima stranaka koje čine poziciju u vlasti, pa iza toga sastanak sa svim parlamentarcima, klubovima, a zatim i sastanak sa svim predstavnicima kantonalnih vlada.

“Proći ćemo sve teme i čini mi se, ako bismo mi pokazali vrlo jasnu otvorenost i da svi želimo isto, onda smo vrlo blizu toga da se i u prosincu taj proces proglasi pozitivnim. Da ne pretjerujemo, mi ćemo pokazati vrlo jasnu evropsku opredijeljenost i definirati ovih pet, šest stvari koje su još ostale, od Izbornog zakona, Budžeta prije svega, Zakona o sukobu interesa i još nekoliko rješenja koja su prepoznata kao minimum kako bi nam se dala jasna poruka o otvaranju pregovaračkog procesa. Ja sam optimističan”, dodao je on.

Čović je rekao da su u vezi ovih tema uglavnom usaglašeni stavovi na nivou Federacije BiH, a najavio je za ujutro sastanak s predstavnicima SNSD-a. Kako je istaknuo, uz malo mudrosti može se poslati vrlo jasna poruka iz Brisela.

Govoreći o stavu Vlade Nizozemske koja se odlučno protivi otvaranju pregovora s BiH o članstvu u Evropskoj uniji, sve dok se ne pokaže nužan stepen usklađenosti s kriterijima Evropske unije, Čović je rekao da treba biti krajnje ozbiljan.

“Nizozemska, Njemačka i Francuska imaju određene podatke kada je u pitanju priča o proširenju BiH, ali i područje Balkana, odnosno Jugoistočne Evrope. Uvjeren sam, ako uradimo pravi korak, da ćemo na neki način stvoriti ambijent da i te zemlje prihvate otvaranje pregovaračkog procesa”, smatra Čović.

S druge strane, on ističe da pregovarački proces ne znači konačan cilj.

“Tek trebamo ući u razgovore o bezbroj resora, zakonskih rješenja koje treba prilagoditi potrebama europskih standarda. Mislim da je i dalje do nas. Ne treba raspravljati o tome ima li neko iz bilo koje EU zemlje drugi pogled, nego jesmo li mi u stanju unutar Bosne i Hercegovine poslati poruku da konačno možemo napraviti kompromis i dogovoriti neke stvari koje su ključne i koje uvažavaju sve specifičnosti BiH. Ako to budemo u stanju uraditi, onda mi se čini da imamo o čemu pričati”, zaključio je predsjednik HDZ-a i HNS-a BIH Dragan Čović u izjavi za Fenu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,