Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čović: Trebat će nam par milijardi eura da bismo odgovorili na sve izazove

Preuzmite sliku

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da politički lideri u Bosni i Hercegovini moraju ubuduće sami, mnogo brže, uvažavajući realnosti u zemlji, postizati dogovore o pitanjima kao što je Pismo namjere MMF-u.

‘Ovo je primarno socijalno-ekonomska pomoć da bi se stabiliziralo stanje zbog koronavirusa. Ovo nisu klasični stand-by aranžmani ni s MMF-om, a ni s drugim financijskim institucijama. Za mene je bilo važno da izbjegnemo bilo kakve zamke u raspodjeli sredstava nižim razinama vlasti, kako bi i oni izdržali ovaj udar, jer 90 posto zdravstva je u nadležnosti županija, a 70 posto nadležnosti u oblasti zavoda za zapošljavanje je također u nadležnosti županija. Dobro je da možemo pravodobno reagirati kako bi se ublažio udar u ovim oblastima. Naša je procjena da će trebati par milijardi eura da bismo ozbiljnije odgovorili na sve izazove koje će nam nametnuti ova situacija’ – kazao je Čović u izjavi za Fenu.

Pojašnjava kako je u tekst Pisma namjere, koje je nekad ranije bilo na Fiskalnom vijeću BiH, unesen iznos od 330 milijuna eura i kako kaže ključni dio u točki 8, a koja se tiče raspodjele novca.

‘Precizno je definirano da se podjela vrši tako da Federacije zajedno sa svih 10 županija dobija 62 posto, a Republika Srpska 38 posto, te da svaki od entiteta daje po 0,5 posto za Brčko Distrikt. Dogovorili smo da raspodjela unutar Federacije bude takva 50 posto ide Vladi Federacije, a preostalih 50 posto na 10 županija. Ovakvih aranžmana će u narednom razdoblju biti još i dobro je da prije Uskrsa imamo ovaj usuglašeni sporazum’ – poručio je Čović. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,