Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čović: Stranke HNS-a izlaze zajedno na izbore

Preuzmite sliku

Sve stranke Hrvatskog narodnog sabora, njih 12 koje prisustvuju sjednicama tog tijela, dogovorile su da izlaze na izbore, da imaju potpuno zajednički nastup za člana Predsjedništva i jednog kandidata, izjavio je u Mostaru predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović te najavio preliminarne razgovore oko izmjena Izbornog zakona koji bi trebali biti održani 22. maja.

– Činjenica je da SDA i još jedan dio političkih stranaka bošnjačkog naroda već nekoliko mjeseci izbjegava razgovore. Uvjeren sam da će se razgovori desiti, kakvog sadržaja i ko će sve na njima biti ne znam i to ne mogu prejudicirati. Preliminarni razgovor bi trebao biti 22. maja sa najviše razine predstavnika evropske administracije – potvrdio je Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a.

Stranke HNS-a dogovorile su i zajednički nastup u RS- u, dok za ostale razine vlasti, kako je kazao, taj interes će se procjenjivati.

Odgovarajući na novinarsko pitanje što bi bila ta reorganizacija na koju se poziva u zaključcima izvanrednog zasjedanja HNS-a i kad bi se u nju krenulo, Čović smatra kako je članak 7. njihovih zaključaka nedvosmislen i jasan i da u sebi nema ništa prikriveno.

– Kaže se da će se pravnim i političkim sredstvima, sukladno Ustavu riješiti pitanje institucionalne i organizacijske transformacije BiH na tragu federalizma, konsocijacijske demokracije i drugo. Kako ići u pravcu realizacije tog zaključka ako se ne stvore uvjeti u narednih 15- ak dana, te elemente kako, šta, treba sjesti…i mislim da smo maloprije zaključili da će prva tačka našeg zajedničkog rada biti implementacija zaključaka izvanrednog sabora, a to je u biti 7. zaključak. Ako dođemo do tog da se ništa nije realiziralo, sedmi se tako i definira, onda ćemo morati ići u tom pravcu – poručio je Čović.

Prije sjednice HNS-a održana je i sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH na kojoj je doneseno sedam zaključaka u kojima ta stranka poziva na hitnu stabilizaciju političke situacije u BiH postizanjem dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH te nedvosmisleno podržava potpunu implementaciju zaključaka Izvanrednoga zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora od 19. februara ove godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,