Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Čović: Šaljemo posebnu poruku za BiH i Hrvate

Preuzmite sliku

U Mostaru je počelo zasjedanje 8. Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ na kojem će biti izabrano novo rukovodstvo i usvojena deklaracija, koja će biti obavezujuća za svih 14 političkih subjekata koji djeluju u HNS-u.

Predsjednik HNS-a Dragan Čović rekao je uoči zasjedanja da se ovim saborom šalje posebna poruku za BiH i Hrvate

“Izgradnjom institucija HNS-a od 2000. do danas smo na zavidnom nivou organizovanja koje daje rezultate kada je u pitanju jedinstvo hrvatskog naroda i borba za opšte interese u evropskoj BiH u kojoj će tri naroda biti konstitutivna i predstavljena preko legitimnih predstavnika”, rekao je Čović.

On je naveo da deklaracija, koju će usvojiti HNS, obuhvata sve segmente života kroz sedam tačaka, a to je unutrašnji plan u BiH, vođenje spoljne politike, predstavljanje BiH u evroatlatskih integracija.

“Deklaracija šalje posebnu poruku kada je u pitanju hrvatski narod u BiH. Vjerujem da će ono što smo napisali biti podsticajno za partnerski odnos sa prijateljima iz bošnjačkog i srpskog naroda i sve one koji vode politiku u interesu evropske BiH”, rekao je Čović.

On je naveo da će HNS poštovati ustavno uređenje BiH, te da je svaki pokušaj vaninstitucionalnog djelovanja za njih neprihvatljiv.

“Na isti način gledamo na svaki dio BiH. Svi građani hravatske nacionalnosti imaće isti tretman kada je u pitanju HNS”, dodao je Čović.

Saboru prisustvuje 475 izaslanika iz 14 političkih stranaka, a prisutni su i predstavnici međunarodnih organizacija i diplomatskog kora. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,