Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Čović: S Dodikom ću i dalje dobro surađivati, a probleme ćemo rješavati u hodu

Preuzmite sliku

Dopredsjedavajući Doma naroda PS BiH Dragan Čović izrazio je nadu kako će Vijeće ministara za desetak dana završiti sve zaostatke koje ima i krenuti s novim programom rada i s usvajanjem zakona na koje se dugo čekalo.

“Vijeće ministara BiH nastavit će još intenzivnije raditi na svim projektima, pa i na “Istočnoj interkonekciji” koja nam je nužna, kao što je nužna “Južna interkonekcija” i puno drugih projekata koje ćemo morati, za razliku od vremena u protekle četiri godine, vrlo brzo rješavati”, rekao je u srijedu u Mostaru Dragan Čović.

Komentirajući izjavu Milorada Dodika koji je rekao da je Čović s Elmedinom Konakovićem dogovorio Izborni zakon, Čović je rekao kako neće pasti u zamku da na jedan nabačeni spin razrađuje ko što radi.

“Problemi Federacije i dogovora oko Izbornog zakona su primarno problemi Federacije, ali isto tako i cijele Bosne i Hercegovine. Da bi se usvojilo, Izborni zakon se mijenja na nivou BiH. O tomu ćemo pričati u narednih šest mjeseci, ali ne u životnoj svakodnevnici koja treba biti izvršna i zakonodavna vlast. Mi ćemo pokušati završiti te poslove da visoki predstavnik nikad više ne treba nametnuti ništa. Za to imamo sasvim dovoljno vremena”,  naglasio je on.

  • Siguran je, kako tvrdi, da će s Dodikom i dalje vrlo dobro surađivati i da će probleme rješavati u hodu te da to neće na bilo koji način utjecati na nivo izvršne i zakonodavne vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

    Najavio je Izborni sabor HDZ-a BiH koji će se održati u subotu, 6. maja, te dodao da će se time završiti jedna dimenzija implementacija svega što su trebali uraditi, nakon čega bi kroz maj bilo realno, kako je Čović naveo, završiti vlade Hercegbosanske, Hercegovačko-neretvanske i Županije Središnja Bosna.

    “Otvorit ćemo razgovore na tim nivoima. Uključit ću se u onoj mjeri u kojoj trebam, ali ima dovoljno kolega koji to trebaju raditi. Time ćemo formalno završiti sve ono što je trebalo završiti u implementaciji izbornih rezultata i s te strane sam zadovoljan”,  utvrdio je.

    Čović je još rekao kako je potrebno dati šansu novim ministrima na svim nivoima da se ne bave svakodnevnom politikom, nego da rješavaju ključne probleme, kao što je donošenje izmjena i dopuna zakona i novih zakona kojih je, kako ističe, potrebno na stotine, kako na nivou FBiH, tako i na nivou BiH.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje