Subota, 13. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čović o odluci Schmidta: Ispraviti nepravdu prema hrvatskom narodu u BiH

Preuzmite sliku

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u posjeti je BiH. Sastao se sa predsjednikom HDZ-a BiH i HNS-a Draganom Čovićem. Jedna od tema bila je i mogućnost visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije Bosne i Hercegovine.

Čović se na početku zahvalio hrvatskoj Vladi na konstantnoj pomoći Hrvatima BiH ali i BiH, posebno zbog pomoći u gašenju požara na Blidinju. U nastavku je Čović govorio o mogućnosti da Schmidt nametne svoje odluke.

“Bošnjačka strana je željela status quo i djelimično u tome uspjela da se do izbora u oktobru ne mijenja Izborni zakon. Mi možemo razumjeti da je ovo minimalni pokšaj ispavljanja grešaka prema hrvatskom narodu u BiH. Ne znam šta će Schmidt uraditi, ali ako je ono što smo vidjeli u prijedlogu kada smo pregovarali o izmjenama Izbornog zakona, onda je prihvatljivo”, kaže Čović.

Kaže da je uvjeren da će te odluke omogućiti funkcionisanje BiH.

“Da formirmo izvršnu i zakonodavnu vlast kako bi dobili kandidatski status za EU i tako da sa te strane nadam se da ćemo doživjeti kraj tog procesa i onda da ćemo nastaviti našu kampanju kako bi izbjegli krizu koju smo imali proteklih godina. Mi možemo razumjeti da je ovo minimalni pokšaj ispravljanja grešaka prema hrvatskom narodu u BiH”.

Ističe da “političko Sarajevo, želi unitarnu BiH i da ovakva zapaljiva retorika iz Sarajeva na moguće nametnutne odluke Schmidta samo šteti odnosima u BiH”.

“Neprihvatljiv izričaj ima “političko Sarajevo”, moramo slati civilizirane poruke, da izradimo državu ka euroatlanskom putu. Začuđuje izliv nezadovoljstva, a i ja ne znam šta on želi nametnuti. Razgovarali smo o tom paketu i dao sam potporu. “Političko Sarajevo” razotkriva svoju stranu kakvu BiH želi pod plaštom građanskog ka unitarnoj BiH kako bi Hrvate izbacili iz vlasti u FBiH i bili potpuna većina. Trebamo mir i zaštiti se onih koji žele anarhiju. Želimo dobre odnose sa Bošnjacima, ovo je naša domovina i bez Hrvata ove zemlje nema, kazao je Čović. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje