Ponedjeljak, 14. Oktobar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Čović o odlasku Izetbegovića u Tursku: To nema smisla, uslijedit će posljedice

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović u intervjuu za N1 govorio je o sastanku člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Sutra je planirana posjeta Briselu nakon jučerašnje posjete Bakira Izetbegovića Istanbulu. Izetbegovićev sastanak sa Vučićem i Erdoganom je izazvao brojne reakcije. Vaš komentar?

“Vidjet ćemo sutra kada se sastanemo sa Ivanićem i Izetbegovićem. Nas trojica smo razgovarali na tu temu kada je bila posjeta Kolinde Grabar-Kitarović. Tada smo znali da postoji mogućnost, a ideja je bila da se to desi čak u Beogradu. Gospodin Ivanić i ja smo jasno kazali gospodinu Izetbegoviću da to nema smisla, da to ponovo uvodi nove standarde iza kojih će slijediti posljedice. Nije problem kada nas trojica ili predsjednik Vijeća ministara ili neki od ministara ode negdje vani i razgovara s bilo kojim dužnosnikom zemalja prijatelja, članica EU ili neke asocijacije kojoj se težimo priključiti ili smo dio nje i kada zastupa stajališta institucija koje predstavlja”, kazao je Čović za N1.

“Ali kada uvodite ponovo instrument, a gospodin Izetbegović u zadnje dvije godine nekoliko puta napravi takav izuzetak, a smeta mu kada to rade drugi ili treći. Gospodin Izetbegović je otišao u Tursku 20. puta u zadnje dvije ili tri godine. I to nikome ne smeta. Što se mene tiče, može otići svaki drugi dan ako osjeća potrebu da neki problem riješi. To može uraditi kao bošnjački član Predsjedništva BiH ili kao predstavnik bošnjačke politike u BiH. To uopće nije sporno. Ali ovdje se radi o trilaterali”, naveo je Čović u razgovoru za N1.

“Sada uvodimo novu praksu, osobito što smo mi imali plan, da početkom ove godine, a to će se desiti u narednih mjesec dana ili dva da imamo trilaterali između BiH, Hrvatske i Turske, zatim trilateralu Srbije, BiH i Turske. I sada je ovo, ne znam kakva, trilaterala u kojoj ide jedan član Predsjedništva, čak nije ni predsjedavajući. Sa treće strane je plan da bude trilaterala između BiH, Srbije i Hrvatske. To je plan da kroz trilaterale napravimo mrežu dobrih odnosa između oko nas koje bi trebale spustiti političke tenzije i dati mogućnost novim ekonomskim zamasima koji bi trebali riješiti neko otvoreno pitanje kao što su granice sa Srbijom i Hrvatskom”, naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“Ovako smo uveli novo pravilo. Mi smo u fazi završetka pregovora da gospodin Erdogan dođe u BiH, čak pregovaramo da to bude ovdje u Mostar i da imamo trilateralu u kojoj bi bila tri člana Predsjedništva BiH, predsjednicu Republike Hrvatske i predsjednik Turske. Ali to je pravo gospodin Izetbegovića. Otišao je, on je predstavljao on zna koga. Svakako nije Predsjedništvo BiH niti je Bosnu i Hercegovinu. Ja ću poručiti, oko toga će neki spekulirati – dobro je da se razgovara, to nije upitno. Ali je jednako dobro da čuvamo BiH, da imamo stajališta BiH kada idemo negdje u svijet”, kazao je Čović.

“Uzmite primjer Pelješkog mosta i mnoge druge. To su eksperimenti gospodina Izetbegovića gdje se on trudi predstavljati BiH. Otvori mnoga pitanja, a onda se shvati da to nije stav BiH. Prevažno je, OK, svako od tih pitanja su važna, ali mi unutar BiH koliko-toliko moramo imati izbalansiran stav da onda zastupamo to, a ne u ime stranke ili koga već. Ali to se desilo, mislio sam da neće i idemo dalje. Sutra smo sva trojica u Briselu i pokušat ćemo razgovarati o tome što je dobro raditi za BiH. Ja bih se veselio da nama dolaze dužnosnici čitavog svijeta u BiH i ko god može napraviti dobar iskorak iz BiH kako bi afirmirali vrijednosti BIH to bi bilo dobro”, naveo je Čović.

“Ali ako bilo kojih od ovih razgovora, i moj kada sam nekidan otišao u Beograd ili kada odem u Brisel, Zagreb, Moskvu, Washington, ne bi smjeli iza sebe imati neka pretjerano otvorena pitanja. Trebalo bi se znati da idemo, da otvorimo sa kolegama jasno teme o kojima ćemo razgovarati i da imamo koliko-toliko usaglašen stav”, kazao je Dragan čović u intervjuu za N1. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje