Četvrtak, 23. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Čović, Nikšić i Efendić sastaju se sutra u Mostaru

Preuzmite sliku

Za sutra je dogovoren sastanak lidera HDZ-a, SDP-a i Stranke za BiH u Mostaru na kojem će se razgovarati o trenutnoj situaciji u Federaciji BiH.

Naime, Dragan Čović, Nermin Nikšić i Semir Efendić sutra će razgovarati o aktuelnoj situaciji u Federaciji BiH, a jedna od tema bit će i imenovanje novog sudije Ustavnog suda BiH iz kvote federalnih sudija.

Konsultacije stranačkih lidera vjerovatno će se ticati i uspostave vlasti u USK koja bi mogla poslužiti kao model za formiranje nove većine u Federaciji BiH, odnosno u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nakon što je dogovoreno da će u tom kantonu vlast činiti SDA, DF, NES i Stranka za BiH koja bi navodno u narednih nekoliko dana trebala dati svoju podršku tom procesu.

Nikšić je jučer komentirao kako je potrebno otvoreno razgovarati sa partnerima Osmorke u Federaciji BiH, pa je moguće da će na sastanku koji je zakazan za sutra lider SDP-a sa Efendićem otvoriti temu ponašanja partnera koji su ranije potpisali sporazum o formiranju vlasti.

HDZ-u je svakako veoma zanimljivo i imenovanje novog sudije Ustavnog suda BiH budući da je kandidat Marin Vukoja, blizak toj stranci, najbolje ocijenjen za tu poziciju, iako se SDA, DF, NES i SBiH zalažu da se Predstavničkom domu FBiH dostavi lista na kojoj će biti i drugorangirana Sanela Butigan-Gorušanović što ostavlja mogućnost da ona glasovima zastupnika i pozicije i opozicije bude izabrana kao nova sutkinja.

SDA i DF osporavaju izbor Vukoje, iako je nekada visokopozicioniran dužnosnik SDA Mirsad Ćeman sudija Ustavng suda BiH.

Ostaje da se vidi šta će partneri dogovoriti i da li će SBiH insistirati na imenovanju nestranačke sutkinje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje