Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čović ne posustaje, i dalje urgira za Izmjenu izbornog zakona

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović razgovaro je s delegacijom Republike Francuske u kojoj su bili visoki dužnosnici Ministarstva vanjskih poslova Republike Francuske, zamjenik direktora za kontinentalnu Europu Sylvain Guiaugué i zamjenik direktora za Europsku uniju Cyril Piquemal, te zamjenik ambasadorice Republike Francuske u BiH Xavier Rouard.

Kako je saopćeno iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH, na sastanku je razgovarano o partnerstvu Bosne i Hercegovine s Francuskom i strateškoj važnosti saradnje u svim segmentima, osobito u oblastima privrede, ekononije i tehnološke modernizacije.

Istaknuto je kako sigurnosna arhitektura Europe mora biti kompaktna u svim izazovima, a posbeno je naglašena važnost integracijskih odnosa prema Europskoj uniji i jačanju kapaciteta u saradnji s NATO-om.

Čović je podvukao da je Izborni zakon BiH trenutno najvažnije političko pitanje koje treba relaksirati unutrašnje odnose među konstitutivnim narodima i omogućiti legitimno političko predstavljanje definirano Dejtonsko-pariškim mirovnim sporazumom.

– Diskriminacija i majorizacija protivni su praksama europskih multinacionalnih i multikulturnih zemalja. Politička kriza mora biti prevladana kao najveći test postdejtonske BiH, ali i garancija bržeg napretka prema Europskoj uniji – rečeno je tokom sastanka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje