Petak, 1. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čović najavio sjednicu Doma naroda o izbornom zakonu, poručio: “Nema razloga da izbora ne bude…”

Preuzmite sliku

“Nema nikakvog razloga da izbora ne bude”, poručuje predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, najavljujući skoro usvajanje budžeta BiH, kao i hitnu sjednicu o pitanjima izmjena izbornog zakona BiH čim se dostavi jučerašnja odluka Ustavnog suda BiH.

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, obratio se medijima nakon sjednice Predsjedništva HNS-a na kojem se razgovaralo o nastupu stranaka koja ova organizacija okuplja na predstojećim izborima.

“Sve stranke su se prijavile za izbore na svim nivoima vlasti, a ostali smo pri tome da HDZ BiH predloži kandidata za člana Predsjedništva BiH, te da će ga druge stranke podržati”, govori on na početku.

Informirao je, kaže, kolege iz HNS-a i o neprestanim pritiscima koji se u posljednja dva mjeseca prave prema Vijeću ministara BiH, posebno prema ministru finansija Vjekoslavu Bevandi.

“Naš stav je dosljedno poštovati zakon. Svi oni koji traže poprijeke odluke o finansiranju izbora – jednako su to mogli raditi u posljednjim mjesecima i da dobijemo budžet. Nadam se da će nacrt budžeta biti do kraja dana predan na Vijeće ministara”, naveo je Čović.

Izjavio je kako je priča o pokušaju blokade izbora tu samo za kampanje pojedinih stranaka.

“Svima onima kojima su puna usta o pokušaju blokade izbora, samo ćemo reći dosljedno poštivanje zakona. Političko Sarajevo vodi kampanju na tim riječima, pitam se kad Vijeće ministara za pet, šest dana usvoji budžet – na čemu će onda voditi kampanju”, govori Čović.

Stav o dosljednom poštovanju zakona povezao je i sa onim kroz šta trenutno prolazi HDZ-ova ministrica finansija FBiH Jelka Miličević, a koja je jedna od optuženih u aferi ‘Respiratori’.

O finansijama za izbore je Čović razgovarao i sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.

Navodi kako je na ovom razgovoru koji se desio prije nekoliko dana istaknuo kako bi katastrofalna odluka bilo nametati bilo kakve odluke vezane za budžet BiH.

Dodaje kako u svojim razgovorima sa međunarodnim predstavnicima uporno naglašava da je “pokušaj prikrivanja unitarnog u BiH kroz građansko uređenje zapravo najbolji put da se BiH sruši”.

“Izetbegović vidi da mu je vrijeme isteklo po puno elemenata vođenja politike kako je on vodi”, dodao je.

Nakon odluka Ustavnog suda BiH: Hitna sjednica o izmjenama izbornog zakona

Ustavni sud BiH utvrdio je jučer da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Kluba Bošnjaka u vezi sa prijedlogom izmjena Izbornog zakona kojeg je Parlamentarnoj skupštini predložio HDZ.

Na pitanje novinarke N1 da li misli da promjene izbornog zakona mogu proći u državnom parlamentu nakon jučerašnje odluke Ustavnog suda BiH, Čović ističe da će onda kada dobije odluku Ustavnog suda zakazati sjednicu Doma naroda PSBiH.

Opremanje odluke će, vjeruje, trajati barem desetak dana, a odmah nakon toga najavljuje zakazivanje hitne sjednice doma u kojem trenutno predsjedava.

Podsjetimo, Zlatan Begić, zastupnik DF- i profesor ustavnog prava, kazao je kako postoji mogućnost da ove izmjene budu usvojene na Domu naroda te da je Ustavni sud BiH svojom odlukom otvorio put ka tome.

“Ne vidim nijednog razloga da izbora ne bude”

Lider HDZ-a BiH za kraj poručuje da će se opći izbori održati po planu, drugo oktobra ove godine, kao i to da za njihovo održavanje ne vidi nikakve prepreke.

“Dat ćemo puni doprinos da ih uvjerljivo dobijemo. Iako smo natjerani da opet moramo zajedno izlaziti na izbore, to je nužda, uvjeren sam da ćemo imati još bolji rezultat nego prošle godine”, naveo je.

O eventualnim kandidatima još uvijek nema preciznih komentara, iako Čović najavljuje mnogo osvježenja kada su u pitanju izborne liste za sve nivoe. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje