Srijeda, 11. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Čović: Moramo stabilizirati zemlju

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, preuzeo je jučer predsjedavanje Predsjedništvom u narednih osam mjeseci, a prvi radni dan na ovoj poziciji proveo je u Briselu. 

U tom gradu on je razgovarao s Johannesom Hahnom, komesarom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, i s Donaldom Tuskom, predsjednikom Evropskog vijeća.

Čović je o zastoju na evropskom putu i potrebi njegovog ubrzanja razgovarao i s Federicom Mogherini, visokom predstavnicom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije.

U razgovoru za „Avaz” iz Brisela Čović je kazao da je evropske zvaničnike upoznao s namjerom da kao predsjedavajući Predsjedništva BiH na sebe preuzme odgovornost za integracijske procese naše zemlje u Evropsku uniju, koji su posljednjih 12 mjeseci u zastoju i blokadi.

“Želio sam da im prenesem i poruku da je neke stvari koje stagniraju moguće ubrzati i završiti i naš osnovni cilj u narednom periodu morabiti stabilizacija BiH, a u tome ćemo sigurno imati podršku EU”, kazao je Čović.

Istakao je da BiH mora poštovati ranije zadate rokove i da se mora sve učiniti kako bi bili ispunjeni uvjeti za dobivanje Akcionog plana (MAP) za članstvo u NATO-u do kraja godine. Kazao je i da je uputio poziv Tusku da posjeti BiH u oktobru.

Čović kaže da je s komesarom Hahnom razgovarao o posljednjim neuspjesima BiH u Trstu, kada je propuštena šansa za članstvo u Transportnoj zajednici, zbog čega smo se, kako kaže, osramotili.

“Sada ćemo to pokušati ispraviti što prije. Na nama je da resetiramo neke stvari. Moramo promijeniti u BiH koncepciju rada između nas. Gospodin Hahn vrlo je jasno kazao da su posebno posljednje komunikacije BiH s međunarodnom zajednicom u Briselu i u Trstu ocijenjene kao vrlo loše po nas. Ponovo se proglašavamo nevjerodostojnim, znači preuzmemo neku obavezu i nismo je u stanju izvršiti. Ta jedna prijateljska kritika u biti znači da je i nama i njima isti cilj – BiH u EU “. kaže Čović.

Također, naglasio je da je u razgovoru s evropskim zvaničnicima istakao spremnost saradnje BiH sa susjedima, posebno s Srbijom i Hrvatskom.

Čović je najavio da će po povratku u BiH organizirati sastanak lidera stranaka kako bi ponovo bili aktuelizirani ranije zacrtani planovi, ali i postavljeni što brži rokovi za njihovo ispunjenje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje